În perioada 17 – 19 septembrie a.c., la nivel național, polițiștii rutieri au continuat și intensificat acțiunile pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere grave.

Astfel, polițiștii au acționat pentru prevenirea și combaterea depășirii regimului legal de viteză pe drumurile publice și pentru informarea conducătorilor de autovehicule cu privire la necesitatea utilizării centurilor sau a dispozitivelor de siguranță omologate.

În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 20.307 sancțiuni contravenționale, dintre care 7.625 pentru depășirea limitei legale de viteză, 3.762 pentru neutilizarea centurii sau dispozitivelor de siguranță omologate de către conducătorii auto, 116 pentru neutilizarea centurii sau dispozitivelor de siguranță omologate de către pasageri, precum și 51 de sancțiuni pentru neutilizarea centurii sau dispozitivelor de siguranță omologate de către minorii sub 14 ani.

Totodată, 2.074 de permise de conducere au fost reținute, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce, dintre care 1.105 pentru depășirea limitei legale de viteză.

Polițiștii au întocmit 303 dosare penale, 203 din acestea fiind întocmite pentru încălcări ale regimului circulației pe drumurile publice.

De asemenea, au fost retrase 544 de certificate de înmatriculare.

Exemplu:

  1. La data de 18 septembrie a.c., polițiștii din Sălaj au depistat un tânăr, de 29 de ani, din Zalău, care conducea un autoturism cu viteza de 180 km/h (limita legală fiind 100 km/h). Conducătorul auto a fost sancționat contravențional, cu amendă de 1.305 lei și a fost dispusă măsura complementară de suspendare a dreptului de a conduce autovehicule, pentru 90 de zile.

Sursa: IGPR