La data de 22 martie a.c., polițiștii de combatere a criminalității organizate din Iași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Iași, au executat o acțiune pe linia combaterii infracțiunilor de contrabandă și spălare de bani, în cadrul căreia au fost efectuate 10 percheziții domiciliare, în județul Iași și au fost executate 14 mandate de aducere.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, autoturisme (unul dintre acestea fiind dotat cu stroboscoape și mijloace sonore), ceasuri, un dispozitiv de interceptat sunete, un dispozitiv de observare cu infraroșu, 29.340 de țigarete, 110.000 de lei, 35.000 de euro, telefoane mobile, cartele SIM și bunuri, în valoare de aproximativ 300.000 de euro.

De la data înregistrării dosarului, din 5 acte materiale, au mai fost ridicate 6.380.000 de țigarete de contrabandă.

În baza acordului încheiat cu autoritățile judiciare, pe teritoriul Republicii Moldova, concomitent, au fost efectuate 18 percheziții domiciliare și executate 12 mandate de aducere. De la înregistrarea cauzei, autoritățile judiciare moldovenești au ridicat 11.530.000 de țigarete, susceptibile a proveni din contrabandă.

De asemenea, au fost ridicate acte de proprietate pentru 12 imobile, respectiv 6 terenuri centrale și 6 apartamente, în valoare de aproximativ 800.000 de euro, care urmează a fi puse sub sechestru, pentru continuarea cercetărilor.

Cei implicați ar fi deținut instrumente de vedere pe timp de noapte cu infraroșu și termoviziune, dispozitive de ascultare de la distanță, autoturisme dotate, ilegal, cu instalații luminoase și sirene asemănătoare cu cele ale organelor abilitate.

În urma cercetărilor, a fost dispusă măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de 4 persoane și măsura controlului judiciar, pentru 60 zile, față de 2 persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Acțiunea a fost realizată cu sprijinul polițiștilor din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași.

Sursa: IGPR