Fostul agent dublu britanic George Blake, celebra “cârtiţă” care a spionat pentru KGB-ul sovietic în anii ’50 ai secolului trecut, a murit la vârsta de 98 de ani, au anunţat sâmbătă agenţiile de presă ruse, citate de AFP.

“Astăzi, legendarul ofiţer de informaţii (…) George Blake nu mai este. El ne iubea sincer ţara, admira realizările poporului nostru în timpul celui de-al doilea Război Mondial”, a declarat pentru agenţia de presă TASS purtătorul de cuvânt al serviciilor de informaţii externe ale Rusiei (SVR), Serghei Ivanov.

Fost membru al rezistenţei în Olanda în timpul celui de-al doilea Război Mondial, apoi agent al MI6, serviciile de informaţii externe britanice, în perioada Războiului Rece, Blake şi-a oferit serviciile sovieticilor în anii 1950 după ce fusese martorul bombardamentelor americane asupra populaţiei civile în Coreea, scrie AFP.

Blake a furnizat KGB numele a sute de agenţi şi a dezvăluit existenţa unui tunel secret în Berlinul de Est folosit pentru a-i spiona pe sovietici.

Continuarea AICI

Foto: The Daily Best