Henri Coandă, pionier al aviaţiei, fizician, inventator al motorului cu reacţie şi descoperitor al efectului care îi poartă astăzi numele, s-a născut la 7 iunie 1886, la Bucureşti, notează site-ul Agenţiei Spaţiale Române, www2.rosa.ro.

A urmat cursurile Liceului “Sf. Sava” din Bucureşti şi ale Liceului Militar din Iaşi, arată “Dicţionarul 1866-2003 – Membrii Academiei Române” (Ed. Enciclopedică / Ed. Academiei Române). Dovedind de mic înclinaţii pentru creaţia tehnică şi ştiinţifică, a construit, la liceul din Iaşi, macheta unui avion propulsat de o rachetă. Revenit la Bucureşti, a urmat cursurile Şcolii de Artilerie, Geniu şi Marină, la terminarea cărora, în 1905, i s-a acordat gradul de sublocotenent.

În 1906 s-a înscris la Şcoala Superioară de Aeronautică şi Construcţii Mecanice, înfiinţată la Paris în acelaşi an, prima de acest fel din lume, pe care a absolvit-o ca şef de promoţie. S-a perfecţionat la Institutul de Electricitate Montefiore din Torino, la Technische Hochschule de la Charlottenburg şi la Universitatea din Liege. A lucrat apoi la Nisa, în Franţa, în şantierele conduse de inginerul Gustave Eiffel.

În 1907, la Salonul Expoziţiei organizat în Palatul Sporturilor din Berlin, a expus pentru prima oară în lume macheta unui avion fără elice, viitorul avion cu reacţie.

Vezi AICI mai mult!

Foto: RADOR