Pe data de 26 aprilie 1986, la 01:23 noaptea,  două explozii au zguduit reactorul cu numărul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl. În timpul incendiului, care a mistuit reactorul timp de zece zile, au fost răspândite în atmosferă cantităţi uriaşe de substanţe radioactive.

Acest dezastru este considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare. Un nor de precipitații radioactive s-a îndreptat spre părțile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei și părțile estice ale Americii de Nord.

Suprafețe mari din Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane. 

În mai puţin de două zile, norul care purta particule radioactive, de 200 de ori mai puternice decât bombele atomice de la Hiroshima şi Nagasaki, a cuprins tot nordul Europei.

E dificil de estimat un număr precis al victimelor produse de evenimentele de la Cernobîl, deoarece secretomania regimului sovietic a îngreunat numărarea victimelor. Listele erau incomplete și ulterior autoritățile sovietice au interzis doctorilor să citeze cuvântul „radiație” în certificatele de deces.

Cel mai amplu studiu despre Cernobîl, publicat de Academia de Ştiinţe din New York în 2013, a arătat că 985.000 de oameni au murit, marea majoritate de cancer.

Deși în zona de excludere Cernobîl anumite perimetre restrânse vor rămâne închise, majoritata teritoriilor afectate sunt acum deschise pentru stabilizare și activitate economică.

Sursa: Wikipedia

Foto: Captură YouTube