30 de elicoptere aparţinând Forţelor Terestre ale S.U.A. urmează să decoleze, în perioada 24 februarie – 5 martie  de la Alexandroupoli, din Grecia, către bazele de antrenament din România, informează Ambasada SUA din România.

Elicopterele “Black Hawk”, care aparţin Brigăzii 1 Aviaţie de Luptă, care face parte din Divizia 1 Infanterie, cu sediul la Fort Riley, în Kansas, sunt detaşate în Europa pentru o rotaţie de 9 luni, în sprijinul operaţiunii “Atlantic Resolve”.

,,În această perioadă, este posibil ca localnicii din zona aflată în proximitatea bazei “Mihail Kogălniceanu” să vadă o formaţie amplă de elicoptere în zbor.

Zborurile sunt planificate între orele 8:00 şi 18:00. Se vor respecta procedurile standard de reducere a zgomotului.

Pentru noi este importantă relaţia cu aliaţii din România şi luăm din proprie iniţiativă toate măsurile pentru a fi buni vecini, în timp ce ne păstrăm eficienţa în luptă.

În scopul protejării sănătăţii şi asigurării protecţiei militarilor participanţi şi a populaţiei locale, se vor lua măsuri de prevenţie împotriva COVID-19, cum ar fi purtarea măştilor, distanţarea socială, desfăşurarea activităţii în ture, prin rotaţie. Brigada va efectua proceduri de screening, testare şi carantinare în Germania, la baza de antrenament Grafenwoehr, înainte de a pleca spre destinaţiile de pe teritoriul aliaţilor şi partenerilor”, se arată în comunicatul Ambasadei SUA.

Începând cu luna aprilie 2014, Forţele Terestre ale S.U.A. din Europa şi din Africa au coordonat eforturile terestre din cadrul operaţiunii “Atlantic Resolve” a Departamentului Apărării, prin dislocarea unităţilor din Statele Unite în misiuni de rotaţie de nouă luni în Europa.

,,Dislocarea forţelor pregătite pentru luptă, credibile, ale Statelor Unite în Europa, în sprijinul operaţiunii “Atlantic Resolve” reprezintă o dovadă clară a angajamentului puternic, neclintit, al Statelor Unite faţă de NATO şi de Europa. Prin antrenamentele bilaterale, multinaţionale, în comun, operaţiunea “Atlantic Resolve” consolidează nivelul de pregătire, sporeşte interoperabilitatea şi îmbunătăţeşte legăturile dintre armatele aliate şi partenere”, mai spune sursa citată.