În fiecare an, la 29 mai, se sărbătorește Ziua Internațională a Forțelor ONU de menținere a Păcii (International Day of UN Peacekeepers), cunoscută ca Ziua Internațională a Căștilor Albastre.
România a sprijinit și continuă să sprijine eforturile ONU de menținere a păcii afirmându-se, de-a lungul timpului, drept un contributor important la misiunile și operațiile desfășurate sub egida acestei organizații internaționale.
Astfel, țara noastră înregistrează, în acest an, un record de 30 de ani de participare continuă cu trupe la acest tip de misiuni. Începând cu primii militari români care au acționat, ca observatori, în cadrul misiunii UNIKOM din Irak-Kuweit, peste zece mii de membri ai Armatei României au fost dislocați în diverse regiuni ale lumii și au activat sub drapelul Națiunilor Unite în 25 de misiuni de menținere a păcii.
În prezent, Ministerul Apărării Naționale își aduce aportul pentru consolidarea păcii și securității în zone ale globului marcate de conflict și instabilitate, participând la misiunile și operațiile de menținere a păcii din RD Congo, Kosovo, Sudanul de Sud, zona de frontieră India-Pakistan și Republica Mali.
Dintre acestea, cea mai importantă și consistentă prezență a militarilor români este cea a Detașamentului Carpathian Pumas la Misiunea Multidimensională Integrată a ONU de Stabilizare din Republica Mali (MINUSMA).
Data de 29 mai a fost stabilită de către Adunarea Generală a ONU prin Rezoluția nr.57/129, dată la care, în anul 1948, în Orientul Mijlociu, a început prima misiune ONU de menținere a păcii, respectiv UN Truce Supervision Organisation (UNTSO).
Rolul Forțelor ONU este de menținere a păcii, în vederea evitării oricărui conflict militar, astfel încât înțelegerea între națiuni și grupuri etnice să fi elementul care să domine viața umană la nivel mondial.
Denumirea de „Căști Albastre” se datorează culorii echipamentului militarilor, albastrul fiind culoarea reprezentativă a păcii, stabilității și loialității.
Sursa: MApN