În fiecare an, la 11 iulie, este sărbătorită Ziua mondială a populaţiei. Marcată pentru prima oară în 1989, la recomandarea Consiliului Director al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Ziua mondială a populaţiei a fost aleasă ca urmare a atingerii cifrei de cinci miliarde a populaţiei globale, la 11 iulie 1987, potrivit site-ului Institutului Naţional de Statistică.

De la o ediţie la alta, această zi a câştigat popularitate, bucurându-se de sprijin şi de interes din partea organizaţiilor şi a oamenilor din întreaga lume. Organizaţiile non-guvernamentale, grupurile oamenilor de afaceri, organizaţiile comunitare şi alte instituţii desfăşoară, cu ocazia acestei zile, diverse activităţi educaţionale: seminarii, sesiuni de informare educaţională, ateliere, cursuri, dezbateri, mese rotunde şi concursuri educative axate pe creşterea gradului de informare a oamenilor pe tematica aleasă.

Ziua mondială a populaţiei este marcată, în 2021, în al doilea an al pandemiei COVID-19. Pandemia a compromis sistemele de îngrijire a sănătăţii, în special în domeniul sănătăţii sexuale şi reproductive. De asemenea, a expus şi a exacerbat inechităţile de gen: violenţa de gen a crescut, la fel şi riscul căsătoriei între copii şi al mutilării genitale feminine, întrucât programele de abolire a acestor practici dăunătoare au fost întrerupte. Un număr semnificativ de femei au rămas fără locuri de muncă ori le-au scăzut câştigurile financiare, crescându-le, în aceeaşi timp, responsabilităţile de îngrijire a copiilor care învaţă online sau faţă de persoanele în vârstă, prin deplasarea la domiciliul acestora.

În acest context, multe ţări şi-au exprimat îngrijorarea din ce în ce mai mare cu privire la schimbarea ratelor de fertilitate, notează site-ul www.un.org/en/events/populationday. Trecutul recent a cunoscut schimbări enorme în ratele de fertilitate şi în speranţa de viaţă. La începutul anilor ’70, femeile aveau în medie 4,5 copii fiecare; până în 2015, fertilitatea totală a lumii scăzuse la sub 2,5 copii de femeie. Între timp, durata medie de viaţă globală a crescut, de la 64,6 ani la începutul anilor 1990 la 72,6 ani în 2019. În plus, a crescut nivelul de urbanizare şi a fost accelerată migraţia. 2007 a fost primul an în care au locuit mai multe persoane în zonele urbane decât în zonele rurale şi, până în 2050, aproximativ 66% din populaţia lumii va locui la oraşe.

Citește AICI mai mult!
Foto:Institutul Național de Statistică