La 1 august, Armata României îi aniversează pe tanchişti şi pe specialiştii EOD (Explosive Ordnance Disposal). Sunt două meserii dure şi periculoase, dar indispensabile în cazul unei crize sau al unui război.

Prima unitate de tancuri în România s-a înfiinţat în 1919. Tanchiştii au fost mereu consideraţi vârful de lance al unui atac şi arma de bază pentru păstrarea unui aliniament de apărare. Cu toate acestea, în zilele noastre se pune în discuţie eficienţa acestei arme pentru viitor. Corpul Infanteriei marine din armata SUA a decis, în baza unui studiu, să renunţe la tancuri pentru maşini blindate uşoare dotate cu sisteme de rachete HIMARS şi sisteme de drone, în timp ce Marea Britanie a redus numărul tancurilor. Sunt şi ţări, precum Polonia şi Taiwanul, care au semnat contracte pentru achiziţia de noi tancuri pentru a se apăra de două mari puteri militare, Rusia, respectiv China.

România are tancuri vechi, sunt unităţi care încă folosesc bătrânul T-55, şi nu a luat încă o decezie privind viitorul acestei arme, care să se concretizeze în achiziţia de tehnică nouă.

Pe de altă parte, EOD este o specialitate nouă, indispensabilă în confruntările clasice, dar şi în teatrele de operaţii sau atacurile teroriste. Prin ordinul de înfiinţare, la 1 august 1997, a Bazei de Instruire pentru EOD în subordinea Centrului de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN „Panait Donici” cu sediul în garnizoana Râmnicu Vâlcea, a fost consfinţită în mod oficial naşterea unei noi specialităţi militare în Armata României moderne, specialitatea militară EOD, conform MApN.

La mulți ani și multă putere de muncă!!

Foto: MApN