La 9 mai, in urmă cu 143 de ani, Mihail Kogălniceanu, în calitate de ministru de externe, proclama de la tribuna Parlamentului, Independenţa de stat a României, deschizând drumul spre recunoaşterea internaţională a dreptului românilor de a-şi decide propria soartă.

73 de ani mai târziu, ministrul de externe francez Robert Schuman, prin celebra sa declaraţie deschidea o nouă pagină în istoria europeană, o cale spre unitate şi cooperare.

Mandria de a fi europeni nu ar fi fost posibilă fără jertfa a peste 10.000 de ostaşi în Războiul de Independenţă, fără eroismul celor peste 800.000 de militari romani cazuti in al doilea război mondial şi fără determinarea care a animat clasa politică postdecembristă în decizia de integrare europeană a României.

Pentru români, pentru europeni, 9 mai este o zi in care sărbătorim democraţia, statul de drept, libertatea şi solidaritatea socială. Este un prilej să ne mândrim cu înaintaşii noştri, care au avut curajul să lupte şi să se sacrifice pentru binele comun şi este o ocazie să ne reafirmăm angajamentul faţă de o Europă unită.

Trebuie sa continuam sa credem în Uniunea Europeană şi mai ales în unitate.
Omenirea a primit suficiente dovezi, chiar si in aceste ultime luni, in care ne luptam cu totii cu un dusman nevazut, că bunăstarea, prosperitatea si chiar si sanatatea fiecaruia dintre noi nu pot exista într-o lume măcinată de tensiuni si neintelegeri. Doar pacea, unitatea si cooperarea continua dintre state ne pot asigura noua si copiilor noştri un viitor liniştit.