Celebrul scriitor Radu Theodoru, veteran de război și general în (retragere) de flotilă aeriană, a venit, sâmbătă, 21 noiembrie, la sediul Asociației Militarilor și Polițiștilor ,,Mihai Viteazu” să îl încurajeze pe generalul Gabriel Oprea să candideze pentru un nou mandat de deputat la Camera Deputaților. Generalul Theodoru are 97 de ani și a venit, special, de la Comana- Giurgiu, să îl încurajeze pe camaradul său, Gabriel Oprea, să lupte, din Parlament, pentru drepturile veteranilor, rezerviștilor și militarilor activi.
Radu Theodoru (n. 17 ianuarie 1924) este un ofițer român cu o bogată carieră literară dezvoltată, în principal, înainte de anul 1990. Este considerat unul dintre cei mai de seama scriitori postbelici din literatura română, îndeosebi în sfera romanului istoric, cu influențe din zona militară.
După ce obține la Petroșani brevetul de pilotaj fără motor (1942), se orientează spre o carieră în aviație. Astfel, urmează cursurile Școlii Superioare de Aviație Militară București – Secția Naviganți de la Cotroceni (1943-1945) și ale Școlii Speciale de Aviație (1945-1946). După terminarea acestor școli, devine pilot de vânătoare în Flotila I Vânătoare, București (1946-1949), apoi comandant de escadrilă de vânătoare și instructor de zbor la Regimentul 3 Vânătoare „Târgșor” (1949-1950), comandant de companie și profesor de specialitate la Școala de ofițeri tehnici de aviație Sibiu (1950-1951), după care este trecut în rezervă (1952) cu gradul de maior.Ulterior este avansat în retragere, până la gradul de general maior.
Începând cu 1952, se dedică vieții literare, debutând la Sibiu, la cenaclul „Orizonturi noi”, cu romanul istoric „Brazdă și paloș” (1954-1956). Ulterior, este redactor al revistei „Scrisul bănățean” din Timișoara, secretar al Uniunii Scriitorilor – Filiala Timișoara (1956-1965), redactor la revista „Astra” din Brașov, secretar al Uniunii Scriitorilor – Filiala Brașov și vicepreședinte al Comitetului Județean de Cultură și Artă – Brașov (1965-1970).
După acest periplu prin diverse funcții în domeniul artei și culturii, se stabilește în Capitală. Aici i s-au redat gradele militare, a fost angajat să conducă cenaclul literar al revistei „Viața militară” și apoi a fost trimis să fie cronicarul primului marș transatlantic al navei-școală „Mircea” (1976).
Radu Theodoru își axează scrierile pe teme istorice, alegând episoade reprezentative pictate în stil realist, cu evenimente moralizatoare, lucrările sale servind drept proză-document. Nu numai experiența de viață, dar și un talent nativ îl ajută în acest demers literar A scris piese de teatru, romane, nuvele, reportaje conținând o seamă de amănunte de ordin autobiografic. Proza de inspirație istorică a lui Radu Theodoru, inițiată prin volumele de debut, câștigă cu timpul în maturitate și adâncime, autorul reușind să realizeze o „sinteza a veacurilor” de istorie românească, de la Burebista și până în contemporaneitate, epoca de predilecție fiind cea a domniei lui Mihai Viteazul.
Apelul generalului Theodoru – integral AICI