O tânără se văita tatălui său că nimic nu-i ieșea bine. Nu știa cum să facă să avanseze și ea în viață, și se considera învinsă de ostacolele ce-i apăreau mereu. Era obosită să lupte fără a obține niciun rezultat. Avea impresia că de fiecare dată când rezolva o problemă, apărea alta. Tatăl său, un bucătar iscusit, a adus-o la serviciu cu el. A luat 3 oale și le-a pus cu apă la fiert. Când a început să fiarbă apa, a pus morcovi într-una, ouă în alta și în ultima niște cafea. Le-a lăsat să fiarbă fără să spună un cuvânt și surâdea fetei lui. Fata aștepta cu nerăbdare, întrebându-se ce vroia să facă tatăl ei. După 20 de minute tatăl a stins focul. A scos ouăle într-un castron, a scos morcovii într-o farfurie și la sfârșit a pus cafeaua într-o ceașcă. Privindu-și fiica a întrebat-o: Dragă, ce vezi aici? “Ouă, morcovi și cafea”, a răspuns ea. I-a spus să atingă morcovii. Ea i-a atins și a observat că sunt moi. Apoi i-a cerut să ia un ou și să-l curețe de coaja. Atunci ea a observat că e foarte tare. După care i-a cerut să guste din cafea. Și ea a început să râdă și să soarbă lichidul parfumat. Surprinsă și intrigată l-a intrebat pe tatăl său: Bine! Ce semnificație au toatea acestea, tată? Atunci el i-a explicat că cele 3 elemente au înfruntat aceeași adversitate: Apa fierbinte. Doar că au reacționat complet diferit.
1. Morcovii s-au înmuiat și au devenit ușor de sfărâmat.
2. Ouăle au devenit foarte dure.
3. În schimb cafeaua a schimbat apa.
– Cu care dintre aceste elemente consideri că te asemeni tu? Când adversitatea bate la ușa ta, cum răspunzi?, și-a întrebat fata. Ești un morcov, care pare tare, dar, când fatalitatea și durerea te ating, te înmoi și iți pierzi tăria? Ești un ou care începe cu o inimă maleabilă, cu un suflet candid, dar după un necaz mai mare, după un eșec sau după lovitură puternică, devine dur și inflexibil? Pe din afară nu te schimbi, dar pe dinăuntru sufletul și inima se împietresc? Sau ești un grăunte de cafea? Ce face grăuntele de cafea? Cafeaua schimbă apa fiartă, elementul care-i cauzează durerea. Când apa ajunge la punctul maxim de fierbere cafeaua lasă cea mai bună aromă și savoare. Îți doresc să ajungi ca grăuntele de cafea, ca atunci când valurile înfierbântate ale vieții vor izbi în vasul inimii tale, să poți reacționa pozitiv, fără să te lași învinsă de circumstanțe și să faci în așa fel ca totul în jurul tău să se amelioreze! Îți doresc să fie întotdeauna o LUMINĂ în drumului tău și a persoanelor care te înconjoară! Iți doresc să poți iradia întotdeauna cu forță dragostea, credința și nădejdea ta, optimismul și bucuria ta de a trăi, “dulce aromă de cafea”. Lasă să iasă din tine tot ceea ce ai tu mai bun! Toate necazurile și tot ceea ce ți se pare în prima fază un blestem, lasă-le să-ți devină o binecuvântare. Întotdeauna omul în necaz își caută mai lesne legătura cu Dumnezeu, este mai atent la viața sa, pentru că-și dorește din plin „ajutorul de la Domnul, Cel ce a făcut Cerul și Pământul”. Niciodată să nu-ți pierzi nădejdea!
…Și lasă ca fiertura acestei vieți să scoată din tine aroma bunătăților, sădită de Dumnezeu în tine – grăuntele Lui!

Pentru rugăciunile Preacuratei Tale Maici și ale tuturor sfinților, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi!
O zi binecuvântată de Domnul!
p. Ignatie