Se povesteşte că, în anul 1347, oastea regelui englez Edward a asediat oraşul francez Calais. În jurul oraşului au ridicat un val de pământ uriaș, care împiedica orice contact cu exteriorul. Drept urmare, în Calais a izbucnit o foamete cumplită. Mai întâi au murit cei bătrâni, apoi pruncii. În cele din urmă au slăbit şi oamenii în putere, astfel încât nimeni nu se mai putea gândi la o ripostă victorioasă. Atunci, un sol al regelui a cerut să intre în oraş. El a comunicat apărătorilor oraşului mesajul regelui: “În următoarele trei zile vom năvăli în oraş şi-l vom incendia. Cu toţii veţi muri: bărbaţi, femei, copii”. Locuitorii cetăţii l-au întrebat: “Nu există chiar nici o cale de salvare?”. “Ba da, răspunse mesagerul. Dacă şase din bărbaţii voştri de frunte sunt dispuşi să moară pentru voi, atunci veţi fi salvaţi. Aceştia vor trebui să se prezinte mâine dimineaţă în tabăra oştirii engleze. Să nu aibă nimic în picioare, să fie îmbrăcaţi doar cu o cămaşă şi în jurul gâtului să aibă legată o funie”. Vestea înfricoşătoare se răspândi în toată cetatea. Toţi cei 10.000 de locuitori se gândeau numai la ei înşişi. Dar şase din oamenii de frunte spuseră: “Mereu am încercat să slujim oamenilor din această cetate. Acum suntem dispuşi să ne dăm viaţa pentru întreaga cetate”. Cetăţenii oraşului au îngenuncheat plângând şi s-au rugat pentru cei șase voluntari. A doua zi, dis-de-dimineaţă, cei şase au mers în tabăra regelui Edward, care îi privi cu dispreţ. În apropiere un călău stătea deja pregătit, cu sabia în mână, pentru a-i decapita. Atunci sosi regina care, aruncându-se la picioarele regelui începu să-l roage: “Ai milă pentru acest oraş şi pentru aceşti oameni, pentru că au fost dispuşi să-şi dea viaţa pentru ceilalţi”.
După o îndelungată meditație, regele şi-a schimbat gândul, cruţând astfel cetatea şi viaţa acelor şase voluntari dispuși să se sacrifice pentru concetățenii lor.
Oare când vom găsi și noi oameni dispuși să se sacrifice pentru binele poporului acesta?

Pentru rugăciunile Preacuratei Tale Maici și ale tuturor sfinților, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi!
O zi binecuvântată de Domnul!
p. Ignatie