În timpul războiului, un ofițer grav rănit a fost dus de urgenţă la cel mai apropiat spital, unde a fost îngrijit cât se poate de bine. După un timp, acesta observă că la celălalt capăt al salonului, se aflau două paturi de care nimeni nu se apropia, nici măcar vreun doctor. O singură infirmieră îi îngrijea cu multă dragoste, căutând să nu le lipsească nimic şi rugându-se neîncetat pentru ei. Întrebând ce este cu bolnavii de la capatul salonului, ofițerul a aflat cu uimire că oamenii aceia suferă de o boală extrem de contagioasă şi că pot muri în orice clipă. Nimeni nu se apropia de bolnavi de teamă să nu se molipsească.
– Bine – a mai întrebat ofițerul – dar infirmiera care stă mereu împreună cu ei şi îi îngrijeşte?
– Desigur că era sănătoasă – i-a răspuns un doctor, dar acum s-ar putea să se fi îmbolnăvit şi ea. Noi n-am lăsat-o să se apropie, dar ea a insistat spunând că cineva trebuie să-i îngrijească şi pe oamenii aceia.
– Doamne, a exclamat ofițerul, eu n-aş face aşa ceva nici pentru un milion de dolari.
Din celălalt capăt al salonului, infirmiera, care-l auzise, i-a răspuns liniştită şi cu zâmbetul pe buze:
– Nici eu nu aş face acest lucru pentru un milion de dolari. Îl fac însă pentru o răsplată mult mai mare – mulţumirea pe care o citesc în ochii acestor oameni sărmani pe care nimeni nu vrea să-i ajute
Fericit este cel ce-l vede mai întâi pe aproapele!

Pentru rugăciunile Preacuratei Tale Maici și ale tuturor sfinților, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi!
O zi binecuvântată de Domnul!
p. Ignatie