Pe măsură ce guvernele se  pregătesc să lanseze de vaccinuri anti-COVID, organizațiile criminale intenționează să se infiltreze sau să perturbe lanțurile de aprovizionare, avertizează Interpolul.
Organizația Internațională de Cooperare a Forțelor de Poliție a emis, încă de săptămâna trecută, o alertă globală către cele 194 de țări membre.
Interpol cere autorităților să ia măsuri pentru a contracara rețelele de criminalitate organizată, care vizează vaccinurile COVID-19.
Este esențial ca forțele de ordine să fie cât mai pregătite posibil pentru ceea ce va fi un atac al tuturor tipurilor de activități infracționale legate de vaccin. Important – mai spune avertismentul – este că va fi vizat chiar publicul larg prin intermediul site-urilor web și al remediilor false.
În plus, față de pericolul de a comanda produse care pot pune viața în pericol, o analiză a unității de criminalitate cibernetică a relevat faptul că din 3.000 de site-uri web asociate cu farmaciile online suspectate de vânzarea de medicamente și dispozitive medicale ilicite, aproximativ 1.700 conțineau și amenințări cibernetice, în special programe de tip phishing și spam. Interpol recomandă vigilență și verificarea informațiilor legate de COVID-19 din surse autorizate, precum autoritățile naționale de sănătate sau Organizația Mondială a Sănătății.
Sursa: RRA