Sublocotenent Ecaterina Teodoroiu, eroina de pe Jiu, s-a născut pe 14 ianuarie 1894, în satul Vădeni – Târgu Jiu şi a căzut eroic în fruntea plutonului pe care îl comanda, pe 22 august 1917 în bătălia de la Mărășești, din timpul Primului Război Mondial.
Imediat ce România a intrat în Primul Război Mondial, Ecaterina a participat pe front ca soră medicală. După moartea fratelui ei, Nicolae, căzut pe front, Ecaterina a decis că trebuie să slujească țara în locul lui.
A fost răsplătită pentru curaj cu diferite distincții militare și ridicată la gradul de sublocotenent, primind comanda unui pluton de infanterie. Era un bun conducător de luptă. Toată lumea o iubea și o respecta.
Odată, când era prizonieră, Ecaterina a fost păzită de un sergent neamț. În drumul spre comandamentul german, văzând că nu reușește să-l convingă să-i dea drumul, Ecaterina s-a aplecat, cu un gest fulgerător a luat revolverul unui ostaș mort și l-a îndreptat către sergentul neamț. Luat prin surprindere, el a predat arma și a ridicat mâinile, iar Ecaterina l-a capturat și l-a dus la comandamentul trupelor române, ca prizonier.
Împușcată în piept, ultimele ei cuvinte au fost: „Înainte băieți, sunteți cu mine!”
Sursa: MApN

Video AICI