Video/Georgian Dragan/Antena1


Purtatorul de cuvant al Politiei Romane, a vorbit, la Antena 1 despre prevederile Ordonantei Guvernului nr. 84/2024.

“Ordonanta 84 a modificat foarte multe aspecte, la solicitarea cetatenilor, in primul rand, dupa ce, inainte de a intra in vigoare a fost in transparenta decizionala la nivelul Ministerului Afacerilor Interne si oamenii, ONG-urile au venit cu propuneri concrete care au fost introduse in aceste modificari. Ulterior a fost transmisa catre guvern. Daca pana sambata un conducator auto refuza testarea cu aparatul etilotest sau drugtest, era condus la o unitate medicala si daca acolo medicul afirma ca prezinta semnele consumului, se retragea permisul de conducere si se intocmea dosar penal. Prin aceasta ordonanta, nu mai intocmim dosar penal, dar se retrage permisul de conducere pana se obtin rezultatele de la probele biologice recoltate. Este un aspect pozitiv. Atunci cand vorbeam de testarea cu aparatul etilotest de un rezultat sub 0,10 inclusiv, pe vechea legislatie cetatenii solicitau si puteau sa mearga la medicina legala, sa le fie recoltate probe de sange. S-a constatat ca intr-o mare parte din aceste situatii rezultatul venea negativ. Am tinut cont de aceasta solicitare a cetatenilor. Pe ordonanta 84 se face o noua testare de catre politistul rutier, iar daca rezultatul este 0, nu se mai retine permisul de conducere ca pana acum si nu se aplica acea sanctiune contraventionala.

Aceasta legislatie se aplica tuturor cetatenilor in mod egal. Prin ordonanta s-a instituit cadrul legal ca politia romana sa-si poata crea propriile laboratoare, in termen maxim de 120 de zile.

Avem documentatia pregatita pentru primul astfel de laborator de la nivelul Institutului National de Criminalistica, in judetul Cluj”, a declarat purtatorul de cuvant al Politiei Române, la Antena1.