Dupa o serie de declinari de competenta si filtrul camerei preliminare, dosarul privind pe generalul Gabriel Oprea (foto dreapta), fost ministru de Interne in Guvernul Ponta si viceprim-ministru pentru securitate nationala, va reincepe la Tribunalul Bucuresti, care va judeca imprejurarile in care in seara zilei de 20 octombrie 2015 a decedat politistul Bogdan Gigina, care a sfarsit cazand cu motocicleta intr-o groapa aflata in carosabil, semnalizata in mod deficitar.

In dosarul fostului ministru mai sunt inculpati firma General MPM Impex SRL si administratorul acesteia, Petre Mazilu.

Cu toate acestea, condamnarea fostului ministru nu mai este posibila, intrucat exista deja autoritate de lucru judecat la nivelul ICCJ, care in faza camerei preliminare a stabilit ca nu exista raport de cauzalitate intre exercitarea atributiilor ministrului si fapta de ucidere din culpa care i-a fost pusa in carca de DNA in perioada era condusa de Laura Kovesi (foto stanga), parchet care a tinut dosarul cu anii, pentru ca in final sa forteze o trimitere in judecata, cu conotatii vadit politice, care nu a convins pe nimeni, intrucat generalul nu se afla la volan, ci pe bancheta din spate a autoturismului de serviciu.

In opinia noastra, DNA s-a folosit de tragicul deces al politistului Bogdan Gigina, dar si de impactul emotional public creat, pentru a-l debarca din functie pe Gabriel Oprea, inculpandu-l pentru ucidere din culpa. O acuzatie aberanta, in opinia noastra, avand in vedere ca fostul ministru de Interne nu se afla la volan, ci pe bancheta din spate, motiv pentru care ramane de neinteles pentru ce a fost inculpat, cu atat mai mult cu cat generalul nici macar nu s-a ocupat de desemnarea politistului in coloana oficiala, iar viteza de deplasare era de sub 60km/h, adica legala.

Exista suspiciunea rezonabila ca acest dosar a fost fortat de DNA imediat dupa tragedia din 20 octombrie 2015 – cand parchetul functiona in perioada de glorie a binomului DNA-SRI – pentru a se incerca debarcarea guvernului de atunci. Sa nu uitam ca deloc intamplator, la 10 zile dupa tragedia politistului Gigina, care a inflamat intreaga opinie publica, a avut loc o alta mare tragedie – cea de la Colectiv – care a determinat caderea guvernului Ponta, sub presiunea elementelor anarhiste scoase de Sistem in strada.

Judecatoarea ICCJ Aida Popa, care a solutionat dosarul in faza de camera preliminara, a aratat in Incheierea 348 din 18 iunie 2018 ca “nu exista un raport direct intre exercitarea atributiilor de serviciu ale inculpatului Gabriel Oprea, care la aceea data detinea functia de ministru al Afacerilor Interne, dar si calitatea de senator, demnitati publice, si fapta de ucidere din culpa”.

Contrar celor retinute in rechizitoriul DNA, unde s-a sustinut ca fostul ministru Oprea ar fi dispus ca din dispozitivul care-l insotea atunci cand se deplasa sa faca parte si politisti pe motocicleta, in incheierea Inaltei Curti se arata ca, potrivit legii, in exercitarea atributiilor de serviciu ale lui Oprea, in calitate de ministru de Interne, nu se regasesc si atributiile prin care acesta putea sa decida direct, de o maniera efectiva, componenta numerica si individuala a persoanelor, felul de alcatuire al dispozitivului, amplasarea concreta in cadrul dispozitivului sau desemnarea nominala a lui Gigina.

Fata de motivarea Inaltei Curti, este limpede ca daca va fi gasit cineva responsabil in acest dosar, acesta nu poate fi decat cel care a lasat groapa descoperita in mijlocul drumului, fara sa o semnalizeze indeajuns de vizibil, pentru a se evita producerea unui accident.

Iata cele mai importante pasaje din hotararea ICCJ:

Judecatorul de camera preliminara, analizand conditia ‘fapta are legatura cu atributiile de serviciu ale faptuitorului’, constata ca printr-o atare legatura se intelege existenta unui raport direct intre exercitarea atributiilor de serviciu ale faptuitorului si fapta pretins a fi comisa de catre acesta, respectiv ucidere din culpa. (…)

Nu exista un raport direct intre exercitarea atributiilor de serviciu ale inculpatului Gabriel Oprea, care la aceea data detinea functia de ministru al Afacerilor Interne, dar si calitatea de senator, demnitati publice, si fapta de ucidere din culpa. Asadar, judecatorul de camera preliminara constata ca intre exercitarea atributiilor inculpatului Oprea Gabriel, ce detinea functia de ministru al afacerilor interne si calitatea de senator, circumscrise dispozitiilor legale privind organizarea si functionarea Ministerului Afacerilor Interne, nu se regasesc si atributiile efective de conducere a autoturismului, (inculpatul se afla in autoturism ca persoana transportata, ca urmare a functiei si calitatii detinute) precum si nici cele concrete, de insotire a autoturismului in care se afla, de catre un dispozitiv in coloana (respectiv stabilirea directa de o maniera efectiva a componentei numerice si individuale a persoanelor, felul de alcatuire al dispozitivului, amplasarea concreta in cadrul dispozitivului chiar desemnarea nominala a politistului rutier Gigina Bogdan Cosmin, indicarea concreta a vitezei de deplasare si traseele de urmat) si fapta pretins a fi comisa de catre acesta, respectiv aceea de ucidere din culpa a politistului rutier Gigina Bogdan Cosmin, in conditiile in care, asa cum se retine in rechizitoriu in mod constant, moartea acestuia a survenit intr-un accident rutier.

Altfel spus, in reglementarile atributiilor de serviciu ce decurg din functia de ministru al Afacerilor Interne si calitatea de senator detinute de inculpatul Oprea Gabriel, nu exista situatii prevazute ca in exercitarea lor sa poata cauza moartea persoanelor, asa incat nu exista nicio legatura, respectiv in raport direct intre exercitarea lor, cu fapta de a ucide, avand ca rezultat producerea suprimarii vietii, din culpa a victimei Gigina Bogdan Cosmin”.

Iata comunicatul Uniunii Militarilor si Politistilor “Mihai Viteazul”:

In legatura cu dosarul privind accidentul rutier din octombrie 2015, facem urmatoarele precizari:

Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit prin hotarare definitiva (Incheierea nr. 348 din 8 iunie 2018), cu autoritate de lucru judecat, ca nu exista nicio legatura intre exercitarea atributiilor de serviciu de catre domnul Gabriel Oprea, in functia de vicepremier pentru securitate nationala si in cea de ministru al afacerilor interne si accidentul rutier in care si-a pierdut viata politistul motociclist.

Potrivit rechizitoriului DNA, vicepremierul pentru securitate nationala si ministrul de interne la acel moment, se intorcea, in seara zilei de 20 octombrie 2015, in jurul orei 19.30, de la o activitate pe linia securitatii nationale, care avusese loc la o unitate militara din Baneasa.

Tot in rechizitoriu, care este public, se arata foarte clar ca viteza de deplasare a automobilului in care se afla ministrul de interne, era sub 60 km/h, deci mai mica decat viteza maxima admisa legal. Din rechizitoriu reiese, de asemenea, ca politistul a fost atentionat de catre colegii de dispozitiv in legatura cu existenta gropii in carosabil, asa cum reiese si faptul ca groapa respectiva nu era semnalizata potrivit prevederilor legale.

In urma tragicului accident, politistul motociclist a fost avansat post-mortem de catre ministrul de interne, care a dispus ca sotia politistului sa fie angajata in Ministerul Afacerilor Interne si toate drepturile sa fie acordate familiei.

Orice alte informatii pot fi solicitate politiei rutiere, care a organizat deplasarea respectiva printr-un plan de masuri.

Dupa deschiderea dosarului accidentului de catre DNA, domnul Gabriel Oprea a demisionat din functia de senator, desi Senatul votase impotriva inceperii urmaririi penale in cazul sau si s-a pus la dispozitia justitiei.

Cauza care se va judeca la tribunal pe fond este accidentul rutier.

Decizia ICCJ din anul 2018 – cu autoritate de lucru judecat – este, desigur, in continuare valabila: nu exista nicio legatura intre exercitarea atributiilor de serviciu de catre domnul Gabriel Oprea, in functia de vicepremier pentru securitate nationala si in cea de ministru al afacerilor interne si accidentul rutier in care si-a pierdut viata politistul.

Toate informatiile din acest comunicat de presa se regasesc in dosarul cauzei si consideram ca este corect ca cititorii sa cunoasca realitatea”.