Printre cei prezenţi la eveniment, s-au aflat şi Niculae Spiroiu, fost ministru al apărării naţionale şi Neculai Onţanu, fostul primar al sectorului 2. Redăm, în continuare, discursul susţinut de către preşedintele Uniunii, domnul Gabriel Oprea:
„Dorim să informăm opinia publică despre înfiinţarea Uniunii Militarilor şi Poliţiştilor „Mihai Viteazul”. Uniunea este persoană juridică de drept privat, înscrisă astfel în registrul special al instanţei, prin Încheierea din 30.05.2019 a Instanţei Judecătoriei sectorului 5 şi constituită în temeiul dreptului la liberă asociere. Uniunea Militarilor şi Poliţiştilor „Mihai Viteazul” este o asociaţie profesională, deci nu are caracter politic, formată din militari, poliţişti, poliţişti de frontieră, pompieri, jandarmi, atât în rezervă cât şi în activitate şi este prima asociaţie de acest fel.
Şi pentru a fi foarte clar pentru toată lumea, fac următoarele precizări:
Potrivit Statului poliţistului, „poliţiştii se pot asocia şi pot constitui asociaţii cu caracter profesional, umanitar, tehnico-ştiinţific, cultural, religios şi sportiv-recreativ, fără a aduce atingere îndeplinirii atribuţiilor şi îndatoririlor de serviciu”.
Potrivit Statutului cadrelor militare, „constituirea în diferite forme cu caracter profesional, cultural, tehnico-ştiinţific, sportiv, recreativ sau caritabil, cu excepţia celor sindicale oricare contravin comenzii unice, ordinii şi disciplinei specifice instituţiei armatei, este permisă în condiţiile stabilite prin regulamentele militare”.
Vreau să amintesc şi să subliniez faptul că în anul 2014, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a stabilit că „personalul militar poate face parte din asociaţii”. Potrivit deciziei CEDO, interzicerea înscrierii personalului militar în anumite tipuri de asociaţii reprezintă încălcarea dreptului la liberă asociere.
Principiile fundamentale după care funcţionează Uniunea sunt: democraţie, interes naţional, respectarea drepturilor omului, respect faţă de lege, unitate de acţiune, loialitate şi disciplină, onoare şi demnitate.
Ca ministru al apărării naţionale în două guverne, ca ministru al afacerilor interne de doua ori şi de trei ori numit vicepremier pentru securitate naţională, am fost, în toată activitatea mea, aproape de cei din domeniul apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
Cred că astăzi pot să spun că sunt un foarte bun cunoscător al fenomenului, sub toate aspectele sale, cunosc în mod real problemele, nevoile, frământările, lipsurile, constrângerile şi privaţiunile pe care le au, de-a lungul întregii cariere profesionale, militarii, poliţiştii, jandarmii şi pompierii; şi împreună cu mine, toţi ceilalţi colegi din conducere, prezenţi aici, fiecare pe palierul său de competenţă.
Am căutat să fiu un bun manager şi cred că am reuşit, dar am fost aproape de oameni şi cu sufletul, am considerat că e important să existe unitate de corp, camaraderie şi am făcut tot ceea ce am considerat necesar să-i aduc pe aceşti oameni mai aproape unii de alţii.
M-am implicat în viaţa acestor instituţii şi am reuşit să creez punţi care fuseseră rupte sau care n-au existat vreodată.
Am considerat că e important ca urmaşii eroilor din teatrele de operaţii să aibă un sprijin real.Soţiile eroilor sunt, din perioada mandatelor mele, angajate în sistem, iar copiii acestora au fost integraţi, fără examen, în şcolile militare.
Am considerat,de asemenea, că soldaţii şi gradaţii voluntari merită să devină profesionişti şi să aibă aceleaşi drepturi cu ceilalţi militari, inclusiv după ieşirea din activitate.
De aceea, am făcut modificări importante de legislaţie pentru ca ei să beneficieze astăzi de aceste drepturi asigurate. Când am preluat mandatul de la apărare, soldaţii şi gradaţii voluntari ieşeau din sistem la 40 de ani.
Prin modificarea Statutului, le-am redat acestor oameni demnitatea, transformându-i din soldaţi şi gradaţi voluntari în militari profesionişti şi prelungind la 55 de ani vârsta până la care pot lucra în Armată, cu drept de pensie. Beneficiarii, din tot sistemul, sunt aproximativ 50.000 de oameni.
În anul 2015, din poziţia de premier interimar, am realizat, împreună cu sindicatele din poliţie şi armată, legea 223 privind pensiile militare de stat, pentru întregul sistem de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi am asigurat, prin măsurile adoptate, drepturile pentru personalul militar şi civil activ din toate instituţiile din domeniu. O lege bună, care şi-a produs efectele până la 15 septembrie 2017.
După plecarea Guvernului Ponta, Legea 223/2015 a suferit numeroase modificări, care au afectat drepturile rezerviştilor, deoarece politicieni ajunşi în anumite funcţii, care, din necunoaştere şi din rea-voinţă, au introdus pensiile militare în categoria „speciale şi nemeritate”.
Pensiile militare nu sunt speciale şi nici privilegii, ci reprezintă recunoaşterea pe care societatea o datorează celor care îmbracă haina militară şi îşi slujesc ţara sub jurământ.Iar România are obligaţia să-şi trateze militarii cu onoare şi recunoştinţă, aşa cum o fac toate statele membre NATO.
Am fost şi sunt un susţinător al intereselor legitime ale militarilor, poliţiştilor, jandarmilor, pompierilor şi ale tuturor funcţionarilor care lucrează 24 de ore din 24, 7 zile din 7 pentru români şi pentru România.
Ca o recunoaştere a rolului militarilor rezervişti în societatea românească, de-a lungul istoriei, în 2010, am instituit „Ziua Rezervistului Militar”.
Şi tot ca ministru al apărării, am ridicat un monument cu o importanţă deosebită – Monumentul Eroilor militari români căzuţi la datorie în teatrele de operaţii şi pe teritoriul naţional.Monumentul se află în Parcul Tineretului, din sectorul 4, în faţa Palatului Copiilor,ca un exemplu de patriotism pentru tânăra generaţie.
El a fost realizat de către specialiştii de la Armată, prin contribuţia personală a mea şi a primarului Piedone, ca un omagiu veşnic adus militarilor care şi-au onorat cu demnitate jurământul făcut faţă de Patrie. Acolo se organizează majoritatea ceremonialelor militare. Am donat acest monument Ministerului Apărării Naţionale.
Alături de mulţi colegi de la apărare şi de la interne, în activitate sau în rezervă, am decis că este momentul să luptăm împreună, în această formă de asociere, pentru a sprijini oamenii care şi-au pus viaţa în slujba ţării.
Am format Uniunea Militarilor şi Poliţiştilor Mihai Viteazul pentru ca fiecare militar, poliţist, poliţist de frontieră, jandarm, pompier să aibă o voce puternică şi să se poată reprezenta în mod direct.
Toţi cei din domeniu, indiferent că sunt în activitate sau în rezervă, se pot înscrie în această platformă şi pot produce o schimbare în ceea ce priveşte legislaţia care li se aplică.
Uniunea va milita pentru apărarea şi consolidarea democraţiei, precum şi pentru respectarea drepturilor omului şi mai ales ale drepturilor celor care provin din acest domeniu.
Uniunea promovează patriotismul, cunoaşterea şi păstrarea tradiţiilor naţionale, culturale şi militare, îndeosebi în rândul tinerei generaţii şi sprijină membri săi în realizarea dezideratelor de protecţie socială şi a altor drepturi şi interese legale ale acestora.
Vom asigura o legătură permanentă cu instituţiile abilitate şi vom asigura activităţile necesare pentru îmbunătăţirea legislaţiei şi acordarea de drepturi şi facilităţi care să asigure membrilor şi familiilor lor o protecţie socială reală şi condiţii decente de viaţă.
Vom dezvolta şi ne vom preocupa de menţinerea legăturilor de solidaritate şi camaraderie între membrii Uniunii.
De asemenea, Uniunea va acorda sprijin moral şi material, precum şi consiliere psihologică şi juridică, prin persoane atestate legal, membrilor săi aflaţi în situaţii deosebite. Vom iniţia demersuri pentru îmbunătăţirea asistenţei medicale şi a condiţiilor de viaţă membrilor şi familiilor acestora.
O Românie Unită nu poate exista fără o societate unită, fără un sistem de securitate puternic şi fără solidaritate. Haina militară trebuie să-şi recapete prestigiul pe care îl merită, iar oamenii din sistem trebuie să aibă un nivel corespunzător al condiţiilor de viaţă şi de muncă.
Ei trebuie sprijiniţi în continuare cu măsuri care vizează drepturile lor de salarii şi pensii, precum şi dotările, echipamentele şi tehnica militară cu care îşi desfăşoară activitatea.
Asta îşi propune Uniunea, să fie alături de militari, de poliţişti, de pompieri, de jandarmi activi şi în rezervă, să îi primească în rândurile sale şi să vină cu soluţii pentru aceştia. Vă mulţumesc!”