31 mai este o zi specială în calendar, dedicată omagierii camarazilor care şi-au pus viața și cariera în slujba țării și a poporului român.
Ca ministru al apărării naționale, am inițiat, alături de colegii din Guvern, HG nr. 467/12.05.2010, care a instituit “Ziua Rezervistului Militar”, ca o recunoaștere a rolului militarilor rezerviști, de-a lungul istoriei, în cadrul societății românești.

Data nu a fost aleasă întamplător.
Această zi marchează si împlinirea a 93 de ani de la crearea Societăţii Ofiţerilor în Rezervă şi în Retragere Proveniţi din Activitate şi a 28 de ani de la reînfiinţarea structurii asociative sub denumirea de Liga Naţională a Ofiţerilor în Rezervă şi în Retragere, care ulterior a devenit Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere “Alexandru Ioan Cuza” – ANCMRR.

Figura rezervistului militar român, alături de cea a veteranului de război, s-a impus pe toate câmpurile de bătălie, iar în timp de pace a fost şi rămâne un izvor de patriotism atât de necesar pentru generaţiile viitoare.

Ca ministru al apărării naționale, ca președinte al UNPR și ca om care păstrează în suflet valorile fundamentale ale ostaşului român – onoarea, disciplina şi solidaritatea, am stabilit o relație strânsă cu rezerviștii militari, le-am cunoscut problemele și i-am sprijinit cu cele mai bune soluţii.
Am luptat, alături de colegii mei, cu toată hotărârea şi fermitatea, pentru ca rezerviștii militari să fie trataţi cu demnitatea şi respectul cuvenit și nu voi înceta vreodată să fac acest lucru.

La fel ca militarii și polițiștii activi, rezerviștii vor avea întotdeauna, în mine și în UNPR, un sprijin pe care ei știu foarte bine că pot conta cu adevărat. Mărturie stau faptele, promisiunile îndeplinite, preocuparea continuă și implicarea totală față de această categorie socio-profesională care și-a făcut datoria sub Tricolor.

La ceas de sărbătoare, le spun “La mulți ani!” tuturor cadrelor militare în rezervă şi în retragere, care au servit Patria şi poporul român și le urez, din inimă, sănătate şi multe împliniri!
Dumnezeu să vă aibă în pază!

Cu nemărginit respect,

Gabriel Oprea

Preşedinte fondator al UNMPMV