5 septembrie 2018
“Comunicat de presă
Președintele fondator al UNPR Gabriel Oprea a avut miercuri, 5 septembrie 2018, o întâlnire informală cu reprezentanții Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) – președintele Mircea Dogaru și vicepreședinții Iosif Bălan, Constatin Năstase și Valeriu Pricină. La întâlnire, care a avut loc la sediul central al partidului, au participat: președintele UNPR Ion Răducanu, secretarul general Nuțu Fonta, vicepreședintele Gheorghe Emacu, președintele organizației UNPR București Alin Berbecaru și fostul senator Anghel Iordănescu.
Tema principală a discuțiilor a fost continuarea colaborării între UNPR și SCMD, pornind de la rezultatele concrete ale acestei colaborări din timpul mandatelor de ministru al apărării naționale și de viceprim-ministru pentru securitate națională, deținute de Gabriel Oprea.
În context, s-a discutat despre Legea 223 privind pensiile militare de stat, lege inițiată și promovată de Gabriel Oprea în anul 2015, având ca beneficiari militarii, soldații și gradații profesioniști, polițiștii, jandarmii și pompierii, despre inițiativele legislative prin care a fost modificat statutul soldaților și gradaților voluntari, în urma cărora aceștia au devenit profesioniști și li s-a prelungit până la 55 de ani vârsta până la care pot lucra în Armată, cu dreptul de pensie asigurat, dar și despre acțiunile de sprijinire a urmașilor eroilor căzuți la datorie în teatrele de operații.
Gabriel Oprea a vorbit despre legătura foarte puternică pe care a avut-o întotdeauna cu domeniul militar, subliniind importanța și respectul de care trebuie să se bucure Armata din partea statului român, precum și necesitatea asigurării drepturilor militarilor, pe măsura activității lor deosebite în slujba țării. Gabriel Oprea a subliniat, de asemenea, relevanța pe care o are decizia politică, voința, implicarea și determinarea de care este nevoie din partea celor care pot decide politic pentru militari, într-un moment sau în altul.
“Trebuie să vrei și să poți. Este foarte important, ca atunci când ocupi o funcție publică, să dovedești seriozitate și responsabilitate în relația cu oamenii, să cunoști bine problemele cu care se confruntă instituția respectivă, să ai deschidere spre dialog pentru a cunoaște aceste probleme, să găsești soluții și să-ți respecți întotdeauna cuvântul. Eu cred am făcut toate aceste lucruri și cred că acesta este si motivul pentru care ne aflăm astăzi, împreună, aici”, le-a spus președintele fondator al UNPR liderilor sindicali.
Reprezentanții Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate au evocat acțiunile întreprinse de Gabriel Oprea în sprijinul militarilor, deciziile și proiectele inițiate și adoptate cu sprijinul UNPR în Parlament pentru asigurarea drepturilor și pentru îmbunătățirea condițiilor de activitate și de viață ale cadrelor active și în rezervă din domeniul apărare, ordine publică și siguranță națională.
Mircea Dogaru: “Noi am comunicat întotdeauna bine cu dumneavoastră, ne-am ținut de cuvânt și noi și dumneavoastră. Dumneavostră ați avut o contribuție esențială, mai ales cu Legea 223/2015, o lege reparatorie care apăra egalitatea”.
În acest context, președintele SCMD a prezentat și modificările de legislație adoptate începând cu anul 2016 în domeniul pensiilor și efectele negative ale acestora asupra sistemului militar și a exprimat necesitatea imperioasă a reglementării corecte a legislației privind pensiile militare.
Vicepreședintele SCMD Valeriu Pricină a vorbit, de asemenea, despre măsurile luate de Gabriel Oprea în timpul mandatelor de ministru al apărării și de vicepremier.
“Ați promovat în spațiul public problematica pensiilor militare, asociind la dezbatere formațiunile sindicale și direcțiile responsabile din sistemul militar, ați organizat elaborarea unei legi a pensiilor militare de stat și ați susținut în plan parlamentar, politic și instituțional, votarea și promulgarea legii 223/2015. Noi, cei din sindicat, am apreciat atitudinea dumneavostră pentru că am înțeles cu toții că nu este vorba despre simple inițiative camaraderești ale unui militar față de camarazii săi, ci despre gesturile explicite ale unui om politic care și-a angajat partidul pe o direcție de susținere a instituțiilor apărării și implicit ale profesioniștilor activi și în rezervă care le compun. În perioada 2011 – 2015, UNPR a fost formațiunea politică în al cărei program au fost asumate astfel de obiective, iar liderul politic, președintele fondator, s-a angajat într-o veritabilă luptă pentru reașezarea problematicii apărării pe o poziție prioritară în stat și pentru susținerea drepturilor militarilor activi și în rezervă”, a arătat Valeriu Pricină.
În intervenția sa, președintele Ion Răducanu a trecut în revistă momente importante ale colaborării UNPR cu SCMD și a reafirmat angajamentul total al partidului în continuarea și aprofundarea bunelor relații cu sindicatul, în virtutea aspirațiilor și a intereselor comune.
“Avem aceeași viziune despre România. Noi nu ne vindem țara! Am fost, suntem și vom fi alături de dumneavoastră în eforturile pe care le faceți” a declarat Ion Răducanu.
Secretarul general Nuțu Fonta le-a vorbit, la rândul său, liderilor SCMD despre proiectele vizate de UNPR după relansare, care includ soluții pentru sprijinirea sindicatului în acțiunile sale.
Uniunea Națională pentru Progresul României și Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate au convenit asupra continuării susținerii reciproce în acțiunile care privesc protejarea drepturilor militarilor și sprijinirea sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională în ansamblu.”
Biroul de presă UNPR