Preşedintele Klaus Iohannis a primit premiul Distinguished International Leadership pentru anul 2024, acordat de Consiliul Atlantic din SUA.

Eforturile Romaniei din ultimii 20 de ani ca membră a NATO au fost redate într-un scurt film de prezentare care a precedat momentul premierii președintelui Klaus Iohannis.

Premiul i-a fost înmânat de Stephen J. Hadley fost consilier de securitate al președintelui american George W. Bush, un prieten vechi al României și un martor remarcabil al parcursului României în ultimii 20 de ani.

Klaus Iohannis a spus în discursul său că acceptă premiul ca o recunoaștere a acestui parcurs de 20 de ani în care România și cetățenii săi au luat decizii curajoase și au fost la înălțimea angajamentelor de consolidare a securității într-o zonă foarte tulbure a Europei. România, a spus președintele, este, în acest moment, un pilon de securitate în Europa centrală și de sud-est, iar SUA nu pot avea un aliat mai bun.

Preşedintele României este primul şef de stat european care primește premiul Distinguished International Leadership Award, în cei 24 de ani de la înfiinţarea distincțiilor.

Klaus Iohannis: În calitate de Președinte al României, vă pot spune că România s-a aflat cu adevărat în prima linie prin eforturile sale de a ajuta Ucraina. Peste 7,5 milioane de ucraineni au trecut granița în România căutând refugiu, siguranță și liberă trecere.

Aproape 40.000 de copii învață acum în sălile de clasă românești. Milioane de tone de asistență umanitară au trecut în Ucraina prin și din România. România a ajutat, de asemenea, Ucraina să mențină o linie economică vitală, valorificând conexiunile noastre maritime unice și facilitând tranzitul a aproximativ 40 de milioane de tone de cereale – aproximativ 70% din exporturile de cereale ucrainene, prin porturile românești de pe Dunăre și Marea Neagră, a declarat președintele român.

“Faptul că am primit această distincție arată că la DC s-a înțeles rolul rostul, importanta statelor noastre care au fost până acum puțin timp în blocul comunist și acum suntem poate exemple grăitoare despre felul în care o democrație autentică transformă o societate, a spus Iohannis. președintele.

Ceremonia acordării premiilor Consiliului Atlantic 2024, cunoscute și ca „Oscarurile Washingtonului”, s-a desfășurat la hotelul Waldorf Astoria din Washington DC în prezența a peste 600 de invitați, lideri din mediul politic, de business și neguvernamental din capitala americană.

Președintele KIaus Iohannis a stat la masă cu patru români cu cariere de succes. Este vorba de rectorul SNSPA, Remus Pricopie, ambasadorul României în SUA, Andrei Moraru, fondatorul UiPath, Daniel Dineş si seful Camerei Reprezentantilor din Arizona, Ben Toma.

In contextul alegerilor prezidentiale din România, din 15 septembrie, prezenta la Washington, a fostului ministru al educatiei, Remus Pricopie, alaturi de presedintele Iohannis este intamplatoare? O intrebare justificata.