Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat că volumul schimburilor comerciale înregistrat anul trecut între România şi Polonia a crescut cu 20% faţă de anul 2021, ajungând la 11 miliarde de euro, dar a punctat faptul că deficitul de balanţă comercială este în defavoarea României, iar mediul de afaceri românesc trebuie să găsească soluţii pentru echilibrarea acestuia.

Nicolae Ciucă a participat, alături de premierul Republicii Polone, Mateusz Morawiecki, la Forumul economic România – Polonia, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României.

“Este un eveniment care vine să marcheze relaţiile foarte bune, atât în plan politic, cât şi în plan economic, dintre România şi Polonia. România şi Polonia au un parteneriat strategic semnat în anul 2009. Deci, există o consistenţă foarte solidă pe baze fundamentate, aşa cum spuneam, de la cel mai înalt nivel până la nivelul relaţiilor economice pentru ca împreună să găsim soluţii de colaborare şi de întărire a relaţiilor dintre ţările noastre”, a declarat premierul.

“Discutăm de această cifră de aproape 11 miliarde de euro.Este o creştere cu aproximativ 20% faţă de anul 2021. Din păcate, deficitul de balanţă comercială este în defavoarea României şi aici sunt convins că intervine rolul şi nivelul de ambiţie al oamenilor de afaceri din România, astfel încât împreună să identificăm acele soluţii prin care să echilibrăm această balanţă comercială. Sigur, avem nevoie ca atunci când vorbim de investiţii în România – şi să recunoaştem că Polonia se află pe locul 19 în topul investitorilor – eu consider că investitorii români trebuie să găsească acele oportunităţi şi potenţialul prin care amprenta investiţiilor în România să devină mai consistentă şi să fie mai cunoscută pentru a putea, într-adevăr, să ne atingem obiectivele din punct de vedere economic”, a subliniat Nicolae Ciucă.

“Există liniile de finanţare din fonduri europene şi există liniile de finanţare din fonduri de la bugetul de stat. S-a menţionat faptul că Polonia a reuşit să treacă prin criza economică din anii 2008-2009 datorită unei foarte bune şi chibzuite proceduri de absorbţie a banilor europeni. Eu consider că România şi-a învăţat lecţia şi în acest moment ţara noastră, dacă ne uităm la cifrele care vizează nivelul de absorbţie din Cadrul financiar 2014-2020, am ajuns la 80%. Suntem pe final şi în decembrie, anul acesta încheiem perioada n plus trei şi, aşa cum ne-am asumat la nivelul Guvernului, există toate premisele să încheiem cu nivel de absorbţie de peste 90%, cel puţin 90%”, a mai spus premierul.