Europol şi INTERPOL au cooperat în cadrul Operaţiunii OPSON 2020, care a vizat traficul de mâncare şi alcool contrafăcute, aceasta fiind a zecea operaţiune de acest fel, desfăşurată între decembrie 2019 şi iunie 2021, cu implicarea autorităţilor din 72 de ţări, inclusiv 26 de state membre UE, se arată într-un comunicat Europol.

Operaţiunea a fost susţinută de OLAF, DG SANTE, EUIPO şi autorităţile naţionale de reglementare din sectorul alimentar, alături de parteneri privaţi.

Operaţiunea OPSON 2020 a rezultat în confiscarea a 15.451 de tone de produse ilegale, cu o valoare de 53.8 milioane de euro, 68.000 de verificări, emiterea a 663 de ordine de percheziţii, 2.409 descinderi şi distrugerea a 42 de reţele infracţionale.

Printre cazurile investigate de autorităţi se numără:

– comercializarea moluştelor bivalve, nerecomandate consumului de către oameni (opt arestări, şapte companii investigate, confiscarea a 120.000 de euro şi 25 de vehicule);

– contrafacerea de băuturi alcoolice  – folosirea coloranţilor pentru a schimba calitatea băuturilor (14 arestări, confiscarea a 47.660 de litri de whisky şi a 9.550 de litri de alcool folosit pentru contrafacerea unor produse);

– contrafacerea vinului: cinci arestări la domiciliu.

Printre alimentele contrafăcute şi descoperite de către autorităţi se numără şi mierea, realizată din sirop de porumb şi trestie de zahăr. Mierea contrafăcută a circulat încă din anii 1970, când fructoza din siropul de porumb a devenit disponibilă la nivel mondial. Această activitate ilegală afectează piaţa, care devine încărcată cu produse contrafăcute, care au preţuri mult mai mici decât produsele bune. Acest lucru obligă procătorii de miere de albine să reducă preţurile, ceea ce poate duce la afectarea activităţii acestora şi reducerea producţiei şi a albinelor pe care le deţin.

Ţările în care s-a descoperit că sunt desfăşurate astfel de activităţi de contrafacere a mierii sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Cipru, Germania, Grecia, Italia, Liechtenstein, Lituania, Portugalia, Serbia, Spania, Elveţia, Regatul Unit (Scoţia) şi SUA.

Cât despre contrafacerea vinului şi a alcoolului, aceasta reprezintă o ameninţare serioasă la adresa sănătăţii consumatorilor şi a pieţei. Astfel de activităţi au fost identificate în Belgia, Croaţia, Bulgaria, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ţările de Jos, Macedonia de Nord, Norvegia, Polonia, România, Spania şi Scoţia.

Comercializarea cărnii de cal a fost, de asemenea, identificată de autorităţi în Belgia, Croaţia, Danemarca, Franţa, Irlanda, Italia şi Spania.