Secretarul de stat Bogdan Despescu a solicitat, în cadrul unei videoconferințe cu sefii structurilor MAI, continuarea acțiunilor în sistem integrat, în zonele cu risc criminogen, în intervalele de timp stabilite la nivel local. Acesta a cerut implicare, de la nivelul tuturor palierelor, pentru desfășurarea acestor acțiuni, care sunt în sprijinul cetățenilor și comunităților. Totodata, a reamintit că nu există normă de amenzi.

“Nu acesta este rolul acțiunii Blocada. Așa cum v-am transmis și în cadrul videoconferințelor anterioare, solicităm calitate, nu sancțiuni contravenționale.

Am observat că la anumite unități nu s-a înțeles foarte bine rolul acestor acțiuni. Acestea urmăresc creșterea gradului de siguranță în comunitate, identificarea celor care comit infracțiuni grave sau cu violență, precum și a celor care pun în pericol viața și sănătatea cetățenilor. Acolo unde s-a înțeles misiunea, au fost obținute și rezultate, sens în care exemplific faptul că numai în ultimele 3 săptămâni au fost capturate aproximativ 38 de kilograme de droguri. Vă solicit să utilizați, procedural, toate instrumentele pe care legea le pune la dispoziția polițistului, pentru identificarea autorilor faptelor antisociale. În cazurile prevăzute de lege, spre exemplu: la introducerea în arest, în cadrul procedurilor penale, în cadrul procedurilor administrative de identificare polițienească, se va proceda inclusiv la amprentarea și fotografierea celor în cauză.

De asemenea, pentru a avea eficiență, polițistul trebuie să cunoască ce se întâmplă în zona și domeniul de competență, evoluția fenomenelor antisociale, teritoriul și pe cei care au ca preocupare comiterea de infracțiuni și alte fapte ilegale grave.

În primul rând, pentru că așa prevede legea! Eu vă solicit să respectați legea!

În al doilea rând, pentru că aveți în derulare anchete cu AN. Cetățenii așteaptă din partea noastră să ne facem datoria și să identificăm autorii de infracțiuni. Aceste anchete nu se rezolvă singure! Așa cum știți, la nivelul MAI s-a dat mobilizarea generală! Iar mobilizarea generală nu presupune să se doarmă în parcări, în timp ce comunitatea are nevoie de noi!

Atrag atenția tuturor celor care au în intenție să se abată de la aceste direcții”, a transmis, potrivit stiripesurse.ro, chestorul general de politie Bogdan Despescu.

Foto: MAI