“La multi ani, Romania!

In ziua de 24 ianuarie 2022, se împlinesc 163 de ani de la Unirea Principatelor Române, Moldova şi Ţara Românească. Este un moment de inalta valoare, un moment important al istoriei, dar si o lecţie.

În 1859 a început construcţia României moderne si a triumfat credinţa în valorile noastre naţionale, iar aceste valori ne-au purtat către România de astăzi, un stat puternic şi european, un factor de echilibru în regiune.

Le suntem recunoscători înaintaşilor noştri si trebuie să arătăm respectul nostru faţă de marii oameni de stat care au făcut Revoluţia de la 1848 şi Unirea de la 1859, pentru curajul cu care au luptat.

Această zi este dedicată oştirii ţării şi eroilor voluntari căzuţi, de-a lungul istoriei, pe câmpurile de luptă pentru independenţă şi apărarea Patriei.

Respectul si gandurile noastre se îndreaptă astăzi, cu precădere, către militarii voluntari care au marcat, prin curaj şi devotament, toate momentele importante ale istoriei. Militarii voluntari au dus în permanenţă cu ei mesajul unirii, pentru că au fost animaţi de cele mai curate şi mai frumoase sentimente româneşti, de dragoste de ţară şi de semeni.

Totodata, nu putem să nu ne gandim în această zi la eroii militari români care şi-au pierdut viaţa în Afganistan, Irak şi Kosovo, exemple excepţionale de dăruire şi sacrificiu.

În 1859, Alexandru Ioan Cuza şi-a făcut datoria faţă de ţară cu demnitatea unui militar. Asemenea tuturor militarilor români, sunt mândru că am purtat uniforma Armatei Române, uniformă onorată de Alexandru Ioan Cuza.

Armata este liantul acestei naţiuni, peste vremi. Iubirea de ţară şi credinţa în Dumnezeu sunt valorile care i-au călăuzit mereu pe români, de-a lungul timpului. Biserica şi Armata sunt instituţiile în care românii au mare încredere. Noi, toti, avem datoria să îi unim pe oameni, să fim solidari şi să nu îi lăsăm în urmă pe cei care au nevoie de ajutor.

Unirea inseamna sa fim impreuna, nu dezbinati, Unirea inseamna sa cautam sa fim mai buni cu ceilalati, sa ajutam, sa facem bine, sa iertam si sa iubim.

Mai mult ca oricand, astazi, ar fi bine sa ne trezim, sa ne intoarcem la Dumnezeu si sa punem cu totii umarul pentru ca Romania sa fie un loc mai bun pentru noi, dar mai ales pentru copiii nostri!

La mulţi ani, România! La multi ani, români!

Gl.(r) Gabriel Oprea

Presedintele UMPMV”