Vicepremierul Gabriel Oprea s-a întâlnit, joi, la Palatul Victoria, cu preşedintele Portugaliei, Anibal Cavaco Silva, aflat într-o vizită de stat în România.

“Este o mare onoare pentru România, este o mare onoare pentru Guvernul României, pentru mine personal, prezenţa dumneavoastră în România, şi aici, la Palatul Victoria. Domnul prim-ministru Victor Ponta vă transmite salutări. Din păcate, a avut o intervenţie chirurgicală şi nu a putut să fie prezent. Vă transmite toate salutările şi o prezenţă cât mai plăcută în România”, a spus vicepremierul pentru securitate naţională, în cadrul întrevederii cu preşedintele portughez.

Gabriel Oprea, care exercită, în perioada 16 – 19 iunie, atribuţiile prim-ministrului privind conducerea operativă a activităţii Guvernului, a adăugat că relaţiile dintre România şi Portugalia sunt “excelente”.

“Avem acelaşi sistem de valori, suntem ţări membre ale UE şi NATO. Vrem să vă mulţumim, în primul rând, că deschideţi drumul, astăzi, al oamenilor de afaceri româno-portughezi, în momentul în care schimburile bilaterale comerciale dintre ţările noastre este la nivelul de 500 de milioane de euro”, a declarat vicepremierul pentru securitate naţională, care a mulţumit totodată oaspetelui că a inaugurat, la începutul lunii, la Lisabona, forumul consacrat investiţiilor în România.

“Este strategică, pentru România, relaţia cu dumneavoastră pe toate palierele, producţia de energie, grupuri industriale, agroindustriale, construcţii. Relaţiile cu oamenii de afaceri portughezi, aici, în România, sunt sprijinite de Guvernul român şi le privim cu toată încrederea”, a declarat vicepremierul pentru securitate naţională.

La rândul său, preşedintele portughez a apreciat relaţiile culturale, economice şi politice dintre Portugalia şi România ca fiind “foarte bune”.

“Relaţiile economice dintre ţările noastre au crescut într-un mod semnificativ, însă credem că putem să facem mult mai mult. Sunt însoţit de o delegaţie antreprenorială care conţine sectoare dinamice ale industriilor şi, chiar de dimineaţă (joi dimineaţă – n.r.), am fost la deschiderea Forumului oamenilor de afaceri (n.r. – Forumul “România – Portugalia: oportunităţi de cooperare’)”, a declarat Anibal Cavaco Silva.

În prima zi a vizitei sale în România, miercuri, preşedintele Portugaliei s-a întâlnit cu preşedintele României, la Palatul Cotroceni, şi a avut, de asemenea, întrevederi cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului român.

Data evenimentului: 18 iunie 2015