Armata americană a lansat un atac aerian în Somalia, vineri, al doilea în această săptămână, după luni bune în care militarii americani nu au executat astfel de atacuri, transmite The Hill.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Cindi King, a declarat că forţele americane au lansat un atac asupra militanţilor din grupul terorist al-Shabaad, afiliat al-Qaeda, în apropiere de Qeycad, Galmudug, Somalia.
Forţele americane, în mare parte retrase din Somalia, în timpul Administraţiei Trump, au „oferit sprijin de la distanţă şi au asistat misiunea partenerilor din forţele somaleze”, a transmis King. Potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, „forţele SUA nu au însoţit forţele somaleze în timpul operaţiunii”.
Din motive de securitate, nu au fost oferite mai multe detalii despre operaţiune.
Comentariul reprezentanţilor Pentagonului vin după ce guvernul somalez a anunţat că a avut loc un atac aerian, susţinând că „au fost omorâţi luptători al-Shabaab şi au fost distruse arme, fără a exista victime civile”.
Atacul este al doilea pe care armata SUA îl desfăşoară în Somalia, de când preşedintele Biden a venit la putere. Primul atac a avut loc marţi.
La scurt timp de la preluarea funcţiei de preşedinte, Biden a iniţiat o revizuire a politicii atacurilor cu drone în locuri precum Somalia, care nu sunt considerate zone convenţionale de război. În contextul revizuirii, acesta a impus şi limite acestor tipuri de atacuri. Sub aceste schimbări, toate atacurile de acest fel trebuie să primească aprobare de la Casa Albă.
Cu toate acestea, Pentagonul a transmis că atacul de marţi a fost aprobat de către Comandamentul SUA din Africa, mai exact de către generalul Stephen Townsend, care are posibilitatea de a autoriza atacul când este vorba despre „autoapărare colectivă”. Potrivit acestuia, forţele armate somaleze erau atacate de către al-Shabaab.
Atacul de vineri, însă, a fost motivat prin Autorizaţia din 2001 privind apelul la forţa militară, aceasta fiind o autorizaţie concepută după atacurile teroriste din septembrie 2001.
„Forţele SUA pot desfăşura atacuri aeriene pentru a susţine comandantul combatant al forţelor partenere, sub autorizaţia din 2001 (Authorization for the Use of Military Force/ AUMF)”, a adăugat King.