Ziua Justiţiei Militare este sărbătorită în fiecare an la 25 aprilie, marcând, astfel, data la care, în anul 1919, a luat fiinţă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand. Actul a marcat înfiinţarea unei structuri specializate în asigurarea asistenţei juridice pentru armată.

Justiţia Militară a fost înfiinţată pentru soluţionarea numeroaselor solicitări din sfera contenciosului administrativ, pentru apărarea intereselor legale ale armatei şi pentru elaborarea cadrului legislativ necesar sistemului militar şi a regulamentelor în domeniu.

Activitatea Justiţiei militare este un martor al nivelului de evoluţie a societăţii, dar şi un indicator al determinării autorităţilor de a apăra drepturile şi libertăţile fundamentale ale militarilor. Apreciez, ca orice român de bună-credinţă, hotărârea cu care justitia militara intervine pentru combaterea faptelor ce constituie ameninţări la adresa securităţii naţionale.

Ca ministru al apararii nationale, ca ministru al afacerilor interne, ca vicepremier pentru securitate nationala, dar si ca premier interimar, am sprijinit intotdeauna, fără rezerve, activitatea Justiţiei Militare.

O justiţie militara puternică este în interesul militarilor, al institutiilor de profil si al tuturor românilor.

Justiţia are un rol deosebit în progresul României, contribuind la imaginea pozitivă şi credibilitatea în plan extern a ţării noastre.

Astazi, le spun “La multi ani!” tuturor celor care isi desfasoara acrivitatea in domeniul Justitiei Militare.

Gabriel Oprea

Gl.(r) de Justitie Militara

Presedintele Uniunii Militarilor si Politistilor “Mihai Viteazul”