Fosta judecătoare Corina Michaela Jîjîie contestă la Curtea de Apel Ploiești, în contencios administrativ, decizia de plagiat a comisiei CNATDCU privind teza de doctorat a magistratului.

Corina Michaela Jîjîie a sustinut teza de doctorat “Prevenirea si combaterea criminalitatii in domeniul mediului înconjurator”, coordonator prof. univ. dr. Gheorghe TOMA, din cadrul Academiei National de Informatii ”Mihai Viteazul”. (ANIMV)
În 2019, comisia de etica a ANIMV primește o sesizare cu privire la suspiciunea de plagiat a lucrării semnate de Jîjîie, suspiciune care se confirmă și are drept consecință retragerea titlului de doctor în anul 2020.

Nemulțumită de decizie, magistratul Corina Jîjîie, urmează pașii legali în astfel de situații, contestă inițial la CNATDCU retragerea titlului de doctor, dar fără succes pentru ca ulterior să se adreseze instanței, în cazul de față Curții de Apel Ploiești.

Contestația a fost înregistrată la secția de contencios administrativ în noiembrie 2021, iar la ultimul termen de judecată, din data de 8 februarie 2022, instanța a stabilit să adimtă cererea de seizare a Curţii Constituţionale prin care se solicită excepţia de neconstituţionalitate ”a dispoziţiilor art.170 alin.1 lit.b din Legea nr.1/2011 privind educaţia naţională, raportat la dispoziţiile art.1 alin.5, art.21, art.52 şi art.126 alin.2 din Constituţia României. Amână cauza la data de 22.03.2022, ora 12,30 în vederea administrării probatoriului”, potrivit portalului instanțelor de judecată.

Potrivit unor surse judiciare, solicitarea adresată CCR ar viza legalitatea constituirii comisiei care verifică tezele de doctorat. Dacă CCR îi va da dreptate magistratului, decizia ar produce urmări importante în mediul academic românesc.