O nouă descoperire susține teoria potrivit căreia monumentul de la Stonehenge a fost dezmembrat și transportat peste 225 de kilometri până în locația sa actuală, relatează The Guardian.

Potrivit unui mit antic despre Stonehenge,  de acum 900 de ani,  vrăjitorul Merlin ar fi condus o echipă pe oameni în Irlanda pentru a captura un cerc magic de piatră numit ,,Dansul Giganților” pe care, ulterior l-a  reconstruit în Anglia ca un memorial al morților.

Relatarea lui Geoffrey of Monmouth de acum 900 de ani fusese respinsă, parțial, pentru că acesta se înșelase asupra altor date  istorice, deși pietrele albastre ale monumentului proveneau dintr-o regiune din Țara Galilor, considerată pe vremea sa teritoriu irlandez.

Acum, însă, s-a descoperit în Țara Galilor un vast cerc de piatră, creat de strămoșii noștri din paleolitic, cu caracteristici care sugerează că legenda secolului al XII-lea poate să nu fie doar 0 fantezie.

Diametrul cercului, care are 110 metri, este identic cu șanțul care înconjoară Stonehenge și este aliniat la solstițiul soarelui de vară, la fel ca și monumentul  din Marea Britanie.

O serie de găuri de piatră îngropate care urmează conturul cercului au fost dezgropate și au forme care pot fi legate de megaliții de piatră albastră de la Stonehenge.

Una dintre gropi poartă o amprentă la baza sa, care se potrivește cu secțiunea transversală a unei pietre albastre de la Stonehenge la fel „ca o cheie într-o încuietoare”, spun arheologii.

Mike Parker Pearson, profesor de istorie la University College London, a declarat pentru Guardian: „Cercetez Stonehenge de 20 de ani. Această descoperire este cu adevărat cel mai interesant lucru pe care l-am găsit vreodată”.

Noile dovezi  susțin o teorie veche potrivit căreia cel mai mare monument preistoric din Reagatul Unit a  fost construit în Țara Galilor și a fost venerat cu sute de ani înainte de a fi demontat și mutat în ​​Wiltshire – Stonehenge.

Foto: Outdoor Active