Un artist este anchetat de Poliţia Capitalei după ce, timp de mai mulţi ani, a avut contracte cu Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic pentru realizarea unor monumente din bronz, însă ar fi folosit materiale de calitate inferioară, care ar fi dus la deteriorarea lucrărilor, prejudiciul fiind estimat la aproape 18 milioane de lei, adică suma plătită pentru contracte.

Poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul Investigaţii Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, au făcut, vineri, două percheziţii domiciliară într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune în formă continuată, care a produs consecinţe deosebit de grave (11 acte materiale).

“În fapt, din datele şi probele administrate în cauză a rezultat presupunerea rezonabilă că în perioada 2005-2016, suspectul, în calitate de autor/artist, a încheiat mai multe contracte cu Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, prin care s-a angajat să realizeze mai multe monumente de for public, sculptură din material definitiv bronz, însă acesta ar fi urmărit executarea acestora din materiale de calitate inferioară, cauzând beneficiarului un prejudiciu în valoare totală de aproape 18.000.000 lei, reprezentând sumele plătite prin aceste contracte”, precizează, sâmbătă, Poliţia Capitalei.

Cu ocazia percheziţiilor efectuate au fost identificate mai multe bunuri de valoare probatorie, printre care o statuetă ce reprezintă “Lupa Capitolina” (Lupoaica), mai multe componente ale unor ansambluri statutare, statuete tip machetă, care au fost ridicate în vederea expertizării, precum şi mai multe înscrisuri şi sume de bani în lei şi euro, toate ridicate în vederea continuării cercetărilor.

Bărbatul a fost condus la audieri la sediul Serviciului Investigaţii Criminale, cercetările fiind continuate de poliţişti, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Ancheta a pornit ca urmare a unor plângeri făcute de Administrația Patrimoniului. Primăria București a acuzat în 2019 că statuia „Împăratului Traian” în mărime naturală, de pe scările Muzeului de Istorie din București, a fost făcută dintr-un aliaj ieftin – alamă, și nu din bronz, așa cum fusese comandată și plătită.

Pentru această lucrare, Primăria București plătise în 2012 suma de 200.000 lei. În toamna anului 2017, monumentul amplasat pe treptele Muzeului National de Istorie a fost vandalizat, lupoaicei fiindu-i ruptă coada. Primăria Capitalei a luat statuia pentru a o repara, context în care experții au observat că în lucrare fusese folosită alama.