La data de 17 mai este marcată, anual, Ziua mondială a telecomunicaţiilor şi a societăţii informaţionale, cu scopul de a sublinia importanţa utilizării internetului şi a celorlalte tehnologii de informare şi comunicare în domeniile economic şi social, conform www.un.org. Această zi este şi o sărbătoare a tuturor programatorilor, administratorilor de reţele de internet, furnizorilor de servicii VoIP, creatorilor de portaluri web şi a celor care activează în domeniul tehnologiilor informaţionale.
În 2021, tema acestei zile este: “Accelerarea transformării digitale în perioade dificile” (“Accelerating Digital Transformation in Challenging Times”), potrivit www.itu.int. Importanţa vitală a telecomunicaţiilor a fost evidenţiată, considerabil, în contextul pandemiei de COVID-19, considerată de ITU ca fiind cea mai mare provocare globală de la cel de-Al Doilea Război Mondial. În ciuda măsurilor restrictive adoptate de numeroase guverne, informaţia a continuat să circule eficient, salvând vieţi şi permiţând funcţionarea continuă a economiilor. Accelerarea procesului de digitalizare, concomitent cu îmbunătăţirea accesului la informaţia digitală reprezintă nu doar un imbold dat perspectivelor economice, dar şi o garanţie a faptului că umanitatea va putea depăşi uşor alte posibile perioade de criză, fie ele de natură economică, sanitară sau ecologică, subliniază www.itu.itu.
În mesajul prilejuit de Ziua mondială a telecomunicaţiilor şi a societăţii informaţionale, secretarul-general al ONU, Antonio Guterres, arată că “tehnologiile digitale sunt esenţiale pentru viaţa, munca, sănătatea şi educaţia a miliarde de oameni”, potrivit un.org. Totuşi, potrivit oficialului ONU, aproape jumătate din populaţia lumii continuă să nu beneficieze de acces la internet. Înainte de a implementa tehnologii revoluţionare, precum 5G şi inteligenţa artificială, prioritară este corectarea acestei inegalităţi majore. În ciuda utilităţii tehnologiilor de comunicaţii, Antonio Guterres atrage atenţia asupra provocărilor de natură etică pe care acestea le presupun. Răspândirea lor pe mapamond trebuie realizată în paralel cu limitarea în mediul online a discursului care incită la ură, a dezinformărilor, atacurilor cibernetice şi prelucrării neautorizate a datelor cu caracter personal.
Vezi mai mult AICI
Foto: Captură YouTube