Comisarul șef Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Federației Sindicatelor Democratice a Polițiștilor din România ‘Alexandru Ioan Cuza’, a făcut precizări despre două evenimente petrecute în ultimele zile, cazul de la Botoșani și explozia mașinii de la Arad în care se afla omul de afaceri Ioan Crișan.

‘Două evenimente s-au înregistrat în acest weekend, respectiv femeia sechestrată la Botoșani  de către soțul ei (Vezi știrea aici) și explozia mașinii de la Arad. Cu privire la cazul din Moldova, am spus încă din momentul intervenției, că oamenii să aibă răbdare deoarece cazul nu seamănă cu cel de la Onești. În acest moment, șeful Poliției Române domnul Benone Matei este informat 24 de ore din 24 și știe exact ce este de făcut. Dovadă că situația s-a rezolvat. Oamenii trebuie să cunoască următoarele aspecte: Într-o atare stare de lucruri, polițiștii sunt preocupați de extragerea făptuitorului, dar cu protecția tuturor persoanelor aflate în speța respectivă.’, a spus Ciocan.

‘În schimb, s-a înregistrat o situație deosebită la Arad prin explozia acelei mașini. Trebuie să clarificăm următoarele: Noi, ca polițiști, cunoaștem ce se întâmplă în județul Arad. Nu detaliez acum, dar precizez că nivelul de agresivitate a persoanelor din lumea interlopă din Arad este mai mare precum în restul țării. Sunt dispuși la fapte grave și nu stau prea mult pe gânduri. Din acest punct de vedere, situația este analizată. Am deschis subiectul pentru că acolo, după cum s-a văzut la cercetările de la fața locului, au participat și ofițeri ai Serviciului Român de Informații. SRI a prezentat că nu este vorba despre un atentat terorist. Confirmăm și noi că nu îmbracă formele unui atentat terorist, deși emoția pe care o ridică în comunitate poate atinge anumite cote din acest spectru. Atacul nu a fost îndreptat împotriva unei comunități, ci, pur și simplu, contra unei persoane. Una peste alta, Parchetul este cel care instrumentează cazul și se va pronunța.’, a declarat Ciocan.

‘Problema este următoarea: S-a reclamat în spațiul public faptul că noul șef al Poliției și ministrul de Interne trebuiau să aibă intervenții și să răspundă pentru așa ceva. Oamenii trebuie să știe că ministrul de Interne și actualul șef al Poliției gestioneză o situație veche de 30 de ani. În perioada amintită au fost plecări din sistemul polițienesc, școlile au diluat activitatea de pregătire, uneori în scopul de a trimite mai repede polițiști în câmpul de muncă, tot pe fondul deficitului de personal. Toate aceste lucruri își spun acum cuvântul. Iată că, în ambele cazuri (Moldova și Arad), lucrurile au fost clarificate, pe competențe, încă din primul moment. Nu sunt vinovați ministrul de Interne și șeful Poliției că astfel de evenimente se produc. Federația pe care o reprezint a oferit un cec în alb, atât ministrului de Interne, cât și șefului Poliției, pentru că amândoi au nevoie concursul nostru.’, a menționat Ciocan.

Vezi mai multe detalii AICI