Militarizarea Insulei Șerpilor și manevrele militare ruse de la Marea Neagră arată că rușii nu au de gând să plece și că există planuri legate de Odesa, a explicat ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, miercuri, pe B1 TV.

„Nu avem o situație iminentă de conflict sau de pericol pentru teritoriul României, însă pentru strategia generală a războiului din Ucraina înseamnă că rușii nu au de gând să plece, nu au de gând să accepte condiția ucrainenilor pentru pace, aceea de a se retrage pe pozițiile din 24 februarie pentru ca să înceapă negocierile. Ideea că militarizează această zonă cum este Insula Șerpilor înseamnă că există planuri legate de Odesa, chiar dacă există analiști militari care spun că nu există în acest moment semne că ar fi un angajament militar serios terestru – poate nu acum”, a subliniat ministrul.

Întrebat dacă se poate spune într-adevăr că există o mare blocadă la Marea Neagră în acest moment, el a continuat: „Este adevărat din perspectiva asta și vă dau mai multe exemple de acest fel. În primul rând, circulația internațională de mărfuri – porturile sunt blocate, sunt sute de vase blocate în porturile ucrainene. La un moment dat, acum câteva zile, rușii au acceptat un culoar pe care doar să se poată ieși din aceste porturi, să plece câteva nave străine, cu pavilion străin, dar nu a plecat nimeni pentru că nimeni nu a avut siguranța că acel culoar de câteva mile este unul sigur. Exporturile Ucrainei sunt blocate”.

„Este partea minată. Aici porturile sunt minate, periodic se desprind mine din această zonă. Ucraina cere să existe o forță internațională pentru deminare și să accepte rușii acest lucru, și rușii pun condiții pentru chestiunea aceasta. Este minat și teritoriul terestru pentru Ucraina”, a mai spus Vasile Dîncu, printre altele.

În opinia sa, există multe elemente din care rezultă că în acest moment Marea Neagră este, într-o anumită măsură, „o mare închisă circulației internaționale”.