Ceremonia de inaugurare a Monumentului dedicat militarilor români care au murit în timpul Primului Război Mondial şi au fost înhumaţi pe teritoriul Republicii Italiene a avut loc luni, în Cimitirul militar din Bolzano, în prezenţa miniştrilor român şi italian ai Apărării, Vasile Dîncu şi Lorenzo Guerini.
Potrivit unui comunicat al MApN, la ceremonie a fost prezent şi ambasadorul României în Italia, Gabriela Dancău, şefi ai unor structuri centrale din cele două ministere ale Apărării şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din Bolzano.
În cadrul ceremoniei, au prezentat onorul la monument Muzica Militară şi un detaşament de militari din cadrul Brigăzii 30 Gardă “Mihai Vitezul”, iar un sobor de preoţi militari români a săvârşit slujba de sfinţire a operei comemorative şi de pomenire a celor căzuţi.
Cei doi miniştri au depus coroane de flori în memoria eroilor români şi italieni înmormântaţi în acest cimitir.
“Avem datoria să menţinem vie amintirea sacrificiilor şi să avem grijă ca astfel de evenimente tragice să nu se mai repete. Trecutul şi jertfele evocate cu ocazia ceremoniei de azi reprezintă nu doar un simplu ceremonial, ci o mărturie a faptului că moştenirea lăsată nouă de eroii acelor vremuri trebuie respectată şi transmisă intactă generaţiilor viitoare”, a afirmat ministrul Vasile Dîncu, în cadrul ceremoniei.
Opera comemorativă de război românească de pe teritoriul Italiei a fost realizată în cadrul unui proiect de construcţie derulat în cursul anului 2021 de Ministerul Apărării Naţionale, prin Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, cu sprijinul Ministerului Apărării din Republica Italiană, prin Comisariatul General pentru Omagierea Morţilor de Război.