China şi-a propus să ajungă şi chiar să depăşească Statele Unite din punct de vedere al puterii militare, dar când vine vorba de soldele militarilor, diferenţele sunt uriaşe.
China face eforturi militare mari să ajungă din urmă Statele Unite şi chiar a reuşit să aibă mai multe nave, dar nu şi mai multă putere de foc.
Totodată, dezvoltă aeronave din generaţia a cincea, într-un ritm mult peste Rusia, dar şi rachete hipersonice. Construieşte silozuri pentru rachetele intercontinentale cu încărcătură nucleară, submarine şi modernizează toate categoriile de forţe şi structurile de comandă. De asemenea, introduce drone înarmate echipate cu inteligenţă artificială pentru a fi folosite în conflictele viitoare.
A reuşit acest lucru cu un buget anual al Apărării estimat la puţin sub 300 miliarde de dolari, mai puţin de jumătate decât cel al Statelor Unite, care este în jur de 770 miliarde dolari.
Ambiţia Partidului Comunist Chinez este ca până în 2027 armata chineză să fie dominantă în regiune, iar până în 2040 să o ajungă sau chiar să depăşească puterea militară americană.
Un general chinez câştigă cât un caporal american
Dar, când vine vorba de soldele din cele două armate, situaţia este una total diferită. Un soldat din forţele terestre americane, cel mai mic grad al unui militar, poate câştiga cât un general chinez.
Alex Hollings, de la National Interest, a analizat situaţia şi a constatat că după o mărire a soldei cu 40 la sută, în ianuarie 2021, un colonel a declarat că i-a crescut venitul cu aproximativ 1.000 de dolari, reprezentând 40 la sută din solda totală, ceea ce ar însemna că acum un colonel cîştigă în jur de 2.500 de dolari, iar un general ar putea ajunge la 3.600 de dolari.
Comparând cu veniturile militarilor americani, un general, O-10, ajunge la un venit de bază de peste 16.000 de dolari, la care se adaugă sporuri, în timp ce un colonel are în jur de 10.000 de dolari, iar venitul unui caporal poate ajunge la 3.600 de dolari. Pe lângă soldă, fiecare militar american primeşte cel puţin 1.500 de dolari pentru hrană şi întreţinerea locuinţei, sumă care nu se regăseşte la armata chineză.
Veniturile militarilor români
Dacă este să facem o comparaţie cu soldele militarilor din România, ţară membră NATO, dar cu o putere economică mult sub cele două state, constatăm că cel mai mare venit net al unui militar din MApN, pe luna noiembrie, a fost de 18.000 de lei, adică în jur de 4.000 de dolari.
Venituri destul de mari au unii salariaţi civili şi funcţionari publici, care pot câştiga până la 12.000 de lei, respectiv 13.000 de lei, adică în jur de 3.000 de dolari, în timp ce cele mai mici venituri sunt la subofiţeri, cu un maxim de 6.000 de lei (1.300 dolari) şi la SGP, cu un maxim de 4.000 de lei (900 dolari).
Sursa: Monitorul Apărării și Securității
Foto: Colaj Wikimedia