Turcia va lansa la apă, pe 23 ianuarie,  prima fregată de clasă Istanbul construită în cadrul proiectului național MILGE. Nava de război de 113 m este așteptată să fie livrată Comandamentului Forțelor Navale din Turcia în 2023, potrivit agenției de presă Anadolu.

Turcia a început să lucreze la acest al cincilea vas, fregata din clasa Istanbul, ca parte a proiectului Navă Naţională (MILGEM), după finalizarea celei de-a patra – o navă de război tip corvetă – numită TCG Kinaliada – care a intrat în funcţiune în 2019.

Principalele trăsături care diferenţiază fregata din clasa Instanbul de corvetele din clasa Ada este hardware-ul diferit şi îmbunătăţirile sistemelor de apărare.

Nava va fi echipată cu un sistem de atac electronic local, rachete ghidate, scuturi anti-torpile și sistemele de căutare și urmărire în infraroșu ASELSAN.

Proiectul MILGEM își propune să dezvolte corvete și fregate multifuncționale care pot fi desfășurate într-o serie de misiuni, inclusiv de recunoaștere, supraveghere, avertizare timpurie, război antisubmarin, război de la suprafață la suprafață și de la suprafață la aer și operațiuni amfibii.