În marja vizitei de lucru în Republica Italiană din perioada  24-27 septembrie, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu președintele Comisiei pentru afaceri externe și apărare din Senatul italian, Stefania Craxi şi a efectuat o vizită la Centrul pentru Înalte Studii Militare în domeniul Apărării, unde a avut o întrevedere președintele instituției, amiral Giacinto Ottaviani.

În cadrul întrevederii cu președintele Comisiei pentru afaceri externe și apărare din Senatul italian, au fost abordate teme importante de pe agenda bilaterală, inclusiv cooperarea în domeniul apărării în cadrul NATO și UE, războiul din Ucraina și evoluția situației de securitate de la Marea Neagră.

„Apreciez că este foarte important să consolidăm cooperarea dintre țările noastre, pe dimensiunea parlamentară a apărării, în acest context al provocărilor care se manifestă la adresa securității și stabilității spațiului european și euro-atlantic”, a subliniat oficialul român.

Cei doi oficiali au exprimat solidaritatea și angajamentul pentru o contribuție substanțială la eforturile aliate de consolidare a flancului estic al NATO, precum și susținerea deopotrivă a unei abordări omnidirecționale a amenințărilor ce provin din sudul Alianței.

Ministrul român al apărării a punctat: „Așa cum România este la granița de est a UE și a Alianței Nord-Atlantice și cunoaște foarte bine tipurile de provocări și riscuri cu care se confruntă regiunea Mării Negre, așa este și cazul Italiei, ca țară mediteraneeană, care resimte efectul și implicațiile directe ale amenințărilor ce provin din sud. Împreună, putem completa evaluarea întregului spectru de amenințări la adresa securității spațiului euro-atlantic, inclusiv printr-o abordare integrată, comprehensivă și cuprinzătoare a eforturilor noastre comune în acest sens. Este necesar un efort comun pentru gestionarea amenințărilor existente la adresa securității provenite din toate direcțiile”.

Vizita ministrului apărării la Centrul pentru Înalte Studii Militare în domeniul Apărării, unde a avut o întrevedere cu președintele Centrului, amiral Giacinto Ottaviani, a fost o oportunitate pentru discuții aplicate cu privire la extinderea dialogului strategic în domeniul securității și apărării pe dimensiunea educației. În acest context, cei doi oficiali au subliniat importanța dezvoltării colaborării dintre ministerele apărării din cele două țări, în ceea ce priveşte formarea personalului militar și civil, dar și aprofundarea dimensiunii de cercetare în domeniul politicilor de apărare și securității, pe subiecte de interes comun.

 

„Există potențial și perspective foarte bune de consolidare a relațiilor româno-italiene în domeniul apărării, inclusiv pe dimensiunea educației și cercetării, iar în perioada următoare suntem angajați în întărirea parteneriatului dintre Centrul pentru Înalte Studii Militare în domeniul Apărării de la Roma și Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” din București, prin explorarea unor modalități concrete de colaborare, în scopul formării și perfecționării personalului militar și civil din cele două ministere de resort”, a declarat Angel Tîlvăr.

Sursa: MApN