Poliţiştii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei au desfăşurat mai multe acțiuni pentru prevenirea și combaterea contrabandei cu țigări, în urma cărora au confiscat peste 9.200 pachete de ţigări de proveniență extracomunitară, în valoare de aproximativ 108.000 de lei.

*În data de 05 noiembrie a.c., polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Valea Vișeului, în cooperare cu lucrători din cadrul STPF Maramureș, au organizat o acțiune pe linia combaterii contrabandei cu ţigarete în zona de responsabilitate. Astfel, în jurul orei 22.30, poliţiştii de frontieră au observat, pe direcția localității de frontieră Crasna Vișeului, județul Maramureș, un grup de 4-5 persoane care se deplasau dinspre frontieră spre interiorul țării, îndreptându-se spre un autoturism aflat în acea zonă.

Polițiștii de frontieră au acționat pentru reținerea persoanelor în cauză, procedând la somarea prin voce, însă acestea nu s-au supus, moment în care au fost trase cinci focuri de avertisment, în plan vertical, conform procedurilor legale.

Imediat au fost anunțate și autoritățile ucrainene despre eveniment, în vederea cercetării în comun a cazului, iar în urma cercetării zonei, au fost descoperite cinci colete cu țigări.

La sediul insituției, în urma inventarierii baxurilor cu țigări descoperite, s-a constatat că acestea conțin 2.824 pachete țigări, de proveniență ucraineană și Duty-Free și Belarus, în valoare de aproximativ 33.000 lei.

În cauză, se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de contrabandă, întreaga cantitate de țigarete fiind ridicată în vederea confiscării.

În continuare, se derulează verificări pentru depistarea tuturor persoanelor implicate, sub directa coordonare a procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vișeu de Sus, urmând ca la final să fie luate măsurile legale ce se impun.

*A doua zi, în jurul orei 14.00, polițiștii de frontieră din cadrul SPF Vișeu de Sus, județul Maramureș, aflați în misiune de supraveghere a frontierei de stat, au descoperit, pe direcția localității Vișeu de Sus, patru colete specifice baxurilor cu țigări, ascunse în vegetație. Acestea au fost transportate la sediul sectorului, unde, în urma inventarierii, a rezultat cantitatea de 1.990 pachete cu țigări.

Întreaga cantitate de țigări, în valoare de 23.283 lei, a fost ridicată în vederea confiscării, iar în cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă, precum și pentru documentarea întregii activități infracționale.

 

*Și polițiștii de frontieră din cadrul SPF Sarasău, județul Maramures, au declanșat o acţiune pe linia combaterii contrabandei cu ţigări, în zona de responsabilitate.

Astfel, sâmbătă, 06 noiembrie a.c., în jurul orei 08.00, colegii noștri au observat, pe o stradă din Câmpulung la Tisa, o persoană care scotea din portbagajul unei mașini colete cu țigări, pe care apoi le arunca în curtea unui imobil. La vederea polițiștilor de frontieră, persoana a fugit, abandonând coletele și autoturismul. În curte puteau fi observate două colete, iar în apropierea autoturismului abandonat, colegii noștri au identificat o persoană, un minor în vârstă de 16 ani, care ulterior s-a dovedit a fi implicat în activitatea infracțională.

Autovehiculul în cauză și coletele cu țigări au fost aduse la sediul instituției, unde în urma inventarierii a rezultat cantitatea de 3.400 pachete cu țigări de proveniență ucraineană.

Țigările au fost ridicate în vederea confiscării, iar autoturismul folosit la activitatea infracţională, în valoare de 39.780 lei, a fost indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor.

În cauză, se derulează verificări pentru depistarea celorlalte persoane implicate, sub directa coordonare a procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmației, urmând ca la final să fie luate măsurile legale ce se impun.

 

*Un alt caz a fost înregistrat la Sectorul Poliției de Frontieră Brodina, județul Suceava, unde polițiștii de frontieră au descoperit, abandonat, pe timpul unor misiuni de supraveghere și control la frontiera de stat, un colet cu țigări, de proveniență Duty-Free.

Baxul cu țigări a fost descoperit la aproximativ 30 de metri de linia de frontieră, pe raza localității Costileva, județul Suceava, iar în urma inventarierii a rezultat cantitatea de 1.000 pachete țigări, în valoare de aproximativ 11.700 de lei.

În continuare, se desfășoară cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă, precum și pentru documentarea întregii activități infracționale.

Sursa: Poliția de Frontieră