O echipă de fizicieni de la Institutul Tehnologic Technion din Israel a demonstrat o teorie formulată de Hawking, conform căreia găurile negre emit o formă de radiaţie, studiind micro-găuri negre generate în condiţii de laborator, potrivit RFI.

Anunțul a fost făcut marţi de revista „Live Science”, care preia un studiu publicat în luna ianuarie de „Nature Physics”.

Fizicianul Stephen Hawking a lansat în 1974 teoria conform căreia găurile negre, supermasivele puţuri gravitaţionale care distrug chiar şi stelele care se apropie prea mult de ele, nu sunt atât de “negre” precum se credea, întrucât pot emite în mod spontan radiaţii – un fenomen ce a primit numele de radiaţia Hawking, conform „Live Science”.

Teoria nu a putut să fie verificată empiric fiindcă niciun astronom nu a putut să observe vreodată radiaţia Hawking, iar cum manifestările naturale ale acestei radiaţii sunt imposibil de detectat în cazul găurilor negre cosmice, se părea că teoria lui Hawking va rămâne doar o teorie. Iată însă că lucrurile s-au schimbat şi, chiar dacă este în continuare imposibil să se apropie suficient de mult de o gaură neagră pentru a-i studia emisiile de radiaţii, oamenii de ştiinţă pot în schimb să genereze găuri negre miniaturale în condiţii de laborator.

Detalii AICI

Foto: Space.com