Armata Statelor Unite a interceptat una din cele două ţinte într-un test de apărare anti-rachetă desfăşurat, sâmbătă, deasupra Oceanului Pacific, la NV de Hawai, arată Reuters citând Agenţia de Apărare Anti-Rachetă a armatei SUA (MDA – Missile Defense Agency).

Conform comunicatului de presă transmis de agenţie, aceasta nu poate confirma că a doua ţintă a fost distrusă.

Testul şi-a propus să intercepteze două rachete balistice cu rază mică de acţiune (sub 1.000 de km), cu două rachete interceptoare lansate de pe o navă militară.

Reprezentanţii Agenţiei au mai declarat că testul a fost cel mai complex exerciţiu de acest fel de până acum, mai spune sursa citată.

În luna mai anul acesta s-au împlinit cinci ani de la operaţionalizarea deplină a sistemului anti-rachetă Aegis Ashore de la Deveselu, similar celui de pe distrugătoarele şi crucişătoarele americane, parte a sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor balistice.

România şi SUA au semnat Acordul privind amplasarea în România a sistemului de apărare al Statelor Unite împotriva rachetelor balistice la data de 13 septembrie 2011, acesta intrând în vigoare la 23 decembrie 2011, în acest an urmând să se împlinească un deceniu de la acel moment.

La 18 decembrie 2015, a fost declarată Capacitatea Tehnică a Facilităţii Antirachetă, iar ceremonia de inaugurare (declararea capacităţii operaţionale depline) a Facilităţii Aegis Ashore din cadrul Bazei Militare Deveselu, parte a NATO BMD, a avut loc la 12 mai 2016.

Foto: Mediafax