În perioada 23-26 decembrie 2022, structurile Ministerului Afacerilor Interne au fost mobilizate la nivel național pentru asigurarea ordinii și liniștii publice și pentru protecția cetățenilor. Ca urmare a măsurilor luate și mobilizării de efective suplimentare, a fost menținut un climat normal de siguranță publică și a fost prevenită producerea unor incidente de o gravitate deosebită.

În acest interval au acționat, zilnic, peste 24.500 de polițiști, jandarmi, pompieri, paramedici, lucrători din cadrul Inspectoratului General de Aviație și din alte structuri ale MAI.

Polițiștii și jandarmii au efectuat aproximativ 12.400 de intervenții de ordine publică, în timp ce pompierii au acționat pentru gestionarea a peste 6.220 de situații de risc pentru cetățeni. Cele mai multe intervenții, respectiv 5.267, au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență. De asemenea, s-a acționat pentru stingerea a 290 de incendii.

În aceste zile, efectivele MAI au avut în atenție stațiunile turistice și zonele în care au fost organizate evenimente cu public numeros, cu scopul de a asigura intervenția rapidă în sprijinul cetățenilor.

Astfel, în perioada 24-26.12.2022, la nivel național au fost organizate manifestări religioase la care au participat peste 200.000 de persoane. Pentru desfășurarea în siguranță a acestor manifestări, angajații MAI au asigurat măsurile de ordine publică, precum și cele de prevenire și stingere a incendiilor. De asemenea, structurile MAI  au asigurat măsurile din competență pentru 232 de manifestări publice, dintre care 7 evenimente sportive și 100 cultural-artistice. Pe parcursul derulării acestor misiuni nu au fost înregistrate evenimente de gravitate deosebită.

Având în vedere că în aceste zile, s-a înregistrat o intensificare a circulației pe drumurile publice, polițiștii rutieri au fost  la datorie pentru fluidizarea traficului și luarea de măsuri pentru prevenirea accidentelor grave.

Pentru monitorizarea circulației pe cele mai circulate drumuri, echipajele rutiere au beneficiat de sprijinul elicopterelor Inspectoratului General de Aviație. Ca urmare a încălcării legislației rutiere, au fost retrase 511 certificate de înmatriculare și au fost reținute aproximativ 1.470 de  permise de conducere,  dintre care 34 pentru consum de droguri sau alte substanțe interzise.

În total, în aceste zile, structurile MAI au constatat peste 3.300 de infracțiuni și au aplicat aproximativ 15.000 de sancțiuni contravenționale.

Frontiera de stat a fost tranzitată, în medie zilnică, de peste 191.000 de persoane cu 46.700 de mijloace de transport.

Inspectoratul General de Aviație a executat 28 de misiuni, dintre care 5 în sprijinul structurilor de ordine publică și 23 de misiuni pentru situații de urgență.

Sursa: MAI