Statele Unite au denunţat luni cea mai recentă abatere a Iranului de la acordul nuclear internaţional, calificând activităţile de producere a uraniului îmbogăţit cu 20% drept un “şantaj nuclear”, informează Agerpres, care citează AFP şi Reuters.

“Îmbogăţirea uraniului cu 20% (la uzina din Fordo) este o încercare clară a Iranului de a-şi intensifica campania de şantaj nuclear, o încercare care va continua să eşueze”, a declarat sub protecţia anonimatului un angajat al Departamentului de Stat american.

În mai 2019, la un an după retragerea unilaterală a Statelor Unite de către preşedintele Trump din acordul nuclear iranian semnat în 2015, decizie urmată de reimpunerea unor sancţiuni dure de către Washington regimului de la Teheran, Iranul a început să renunţe la respectarea principalele sale angajamente.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat luni că Iranul a declanşat procesul destinat producerii de uraniu îmbogăţit cu 20% în uzina subterană de la Fordo, ceea ce reprezintă o nouă încălcare a acordului nuclear semnat în 2015.