Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP) a implinit 32 de ani de la înfiinţare.

La 7 mai 1990 a fost semnat un decret emis de Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN), privind înfiinţarea Unităţii Speciale de Pază şi Protocol (USPP). Ulterior, USPP s-a transformat in SPP, după promulgarea legii 51/1991 privind siguranţa naţională a României.

Conform reglementărilor legale, Serviciul de Protecţie şi Pază este organ de stat cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale, specializat în asigurarea protecţiei demnitarilor români, a demnitarilor străini pe timpul şederii lor în România, a familiilor acestora, în limitele competenţelor legale, precum şi în asigurarea pazei sediilor de lucru şi a reşedinţelor acestora, potrivit hotărârilor Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

SPP a fost implicat inclusiv în asigurarea protecţiei lui Jill Biden, soţia preşedintelui american Joe Biden, care a vizitat Romania in aceste zile.

Pentru îndeplinirea misiunilor stabilite prin lege, Serviciul de Protecţie şi Pază colaborează cu Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, cu alte ministere şi structuri ale administraţiei publice centrale şi locale, pe timpul derulării lor organizând şi coordonând activitatea tuturor forţelor participante din cadrul acestor organisme.

Presedintele Uniunii Militarilor si Politistilor “Mihai Viteazul”, gl.(r) Gabriel Oprea, felicită specialiștii SPP.

“Felicit Serviciul de Protecție și Pază condus de generalul Lucian Pahonțu, pentru intreaga activitate.

Le spun “La multi ani!” profesionistilor acestei structuri esențiale a sistemului de securitate națională.

Am avut o colaborare excelenta cu SPP, in toate demnitatile detinute, de-a lungul timpului, la varful statului român si le transmit un gand bun ofiterilor care mi-au asigurat protectia exemplar.

UMPMV transmite, de asemenea, respectul si intreaga sa apreciere sefului SPP si tuturor angajatilor serviciului, la împlinirea a 32 de ani de activitate. La multi ani si mult succes!”, a subliniat fostul vicepremier pentru securitate nationala, Gabriel Oprea.