Autoritățile de securitate germane au indicii că serviciile de informații rusești ar fi spionat instruirea soldaților ucraineni cu sisteme de armament occidentale în Germania, relatează publicația germană Der Spiegel.
La scurt timp după începerea cursurilor de pregătire în două locații ale Bundeswehr, Serviciul de contrainformații militare (MAD) a observat vehicule suspecte din care se presupune că au fost observate căile de acces la cazărmi, a scris vineri sursa citată.
Locurile afectate au fost Idar-Oberstein din Renania-Palatinat și Grafenwöhr din Bavaria. La Idar-Oberstein, Bundeswehr au fost instruiți soldații ucraineni cu privire la obuzierul autopropulsat 2000, iar la Grafenwöhr, forțele americane au instruit ucrainenii cu privire la sistemele de artilerie occidentale.
Potrivit constatărilor, zonele de antrenament au fost de asemenea survolate de mai multe ori cu drone de mici dimensiuni pentru a observa pregătirea soldaților ucraineni, precizeazã “Der Spiegel”.
În cercurile de securitate se suspectează că serviciile rusești ar fi încercat, de asemenea, să spioneze datele telefoanelor mobile ale ucrainenilor cu ajutorul unor dispozitive speciale.