Video/Conferinta de presa seful Politiei Române

Șeful Poliției Române, chestor principal de poliție Benone-Marian Matei, a vorbit, într-o conferință de presă, despre achiziția de BMW-uri pe care o face instituția.
“Încă de la început doresc să subliniez faptul că, la nivelul Poliției Române, sunt în derulare mai multe proiecte care au drept scop îmbunătățirea capacității de intervenție, factor esențial în oferirea unui serviciu polițienesc calitativ cetățenilor.
Societatea este într-o continuă schimbare, iar mijloacele folosite de cei care încalcă legea sunt permanent îmbunătățite și diversificate. În acest sens, pentru a-i combate eficient pe aceștia, trebuie să fim într-o continuă dinamică, în ceea ce privește dotarea polițiștilor cu mijloace de protecție, precum și de mobilitate.
Tocmai de aceea, fac precizarea că, în ultimii ani s-au achiziționat mai multe capabilității logistice, inclusiv loturi de autovehicule destinate activităților specifice polițienești.
Printre proiectele care au vizat îmbunătățirea mobilității, la nivelul Poliției Române, exemplific:
– întărirea capacității administrative și operaționale a structurilor de luptă împotriva traficului de droguri și terorismului – autovehicule BMW (cutie 8+1);
– operaționalizarea structurilor de poliție pentru protecția animalelor, nou înființate – autovehicule Ford (cele prevăzute cu cutie automată au 10+1 trepte); la acest moment toate inspectoratele județene folosesc aceste autovehicule și în alte misiuni, în raport de nevoile specifice.
În toate achizițiile, ne-am axat, în principal, pe fondurile nerambursabile.
Prin achiziționarea de autospeciale se urmărește sporirea capacității Poliției Rutiere de a răspunde cerințelor sociale actuale, respectiv o reacție promptă, sigură și eficientă, în concordanță cu intenția de creștere a capabilității tehnice a poliției de depistare și de oprire pentru control a autovehiculelor și a ocupanților acestora, aspecte operative ce sunt de cele mai multe ori elemente asociate riscului profesional și în directă legătură cu siguranța celorlalți participanți la trafic.
Industria auto este într-o continuă dezvoltare, iar autovehiculele noi au performanțe din ce în ce mai ridicate, astfel că, este necesar ca Poliția Rutieră, prin specificul activităților pe care le desfășoară, să se alinieze la standardele actuale.
Pentru stabilirea criteriilor de performanță pe care ar trebui să le întrunească autospecialele de poliție rutieră, s-a avut în vedere alegerea unor tehnologii cât mai avansate, cu emisii reduse, ținând cont, atât de eficiență și fiabilitate, sub toate aspectele, pe durata de exploatare, cât și de modul de utilizare operativă.
Readuc în atenție faptul că România se regăsește pe un loc fruntaș în Europa, în ceea ce privește accidentele rutiere și persoanele decedate în urma acestor tragice evenimente.
Astfel că, toate aceste achiziții, fie că vorbim de autospeciale, fie că vorbim de camere de supraveghere și monitorizare a traficului rutier, au un singur scop: Reducerea riscului rutier și salvarea de vieți umane!
Pentru îmbunătățirea siguranței rutiere, avem în derulare, la nivelul Direcției Rutiere, 2 proiecte, în valoare de aproximativ 32 de milioane de Euro.
De asemenea, suntem în perioada de accesare, pentru alte 3 proiecte. În cadrul acestora, printre altele, poliția rutieră va beneficia inclusiv de suport aerian prin achiziția a 4 elicoptere.
Vă reamintesc proiectul Educație Rutieră – Modelarea factorului uman, prin responsabilizarea participanților la trafic, pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, prin care, în prima parte a acestui an, am prezentat public recepția și predarea, în teritoriu, a celor 45 de Laboratoare de Educație Rutieră (marca FORD), proiect demarat în anul 2017.
Revenind la tema discuției, vă informez ca în anul 2017 a fost demarat un proiect privind achiziția a 300 de autospeciale, 250 de aparate radar tip pistol, 44 de aparate Drug Test, precum și 4.000 de tablete, imperios necesare activităților Poliției Rutiere.
Procedura de achiziție a acestor mijloace tehnice și autovehicule s-a desfășurat în condiții de legalitate, conform cadrului incident achizițiilor publice.
Referitor la momentul demarării procedurilor pentru stabilirea specificațiilor tehnice, menționez că acesta a fost în anul 2018, având la bază nevoia polițiștilor din teren. Aceste specificații răspund noilor realități ale societății, și, bineînțeles, sunt aliniate standardelor europene; mă refer aici la alte Poliții din Europa, respectiv Marea Britanie, Franța, Italia, Polonia și Elveția.
Oferim drept exemplu similar, achiziția din acest an a colegilor polițiști din Cehia, țară care are producția locală de Skoda, care au contractat, pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, peste 70 de autovehicule marca BMW cu o cutie 8+1.
De altfel, dumneavoastră și opinia publică, cunoașteți că de mai multe ori s-au exprimat solicitări și chiar nemulțumiri la adresa instituției noastre, pentru dezvoltarea capacității de mobilitate, prin achiziționarea de noi mașini.
În cadrul derulării proiectului, procedurile de achiziție au fost realizate în etape.
Pentru contractarea autoturismelor, prima procedură a fost inițiată în anul 2021, când nu s-a înscris niciun operator economic, deși existau cel puțin 4 producători care îndeplineau cerințele, în ceea ce privește specificațiile tehnice. Și subliniez acest lucru – 4 producători!
Având în vedere acest lucru, ulterior, procedura a fost reluată, având aceleași specificații tehnice … și repet … aceleași specificații tehnice cu cele de la prima procedura, din anul 2021. Diferența între cele două proceduri a fost dată de numărul de autovehicule lansat în achiziție de la 300 la 600 și creșterea valorii estimată pe unitate cu aproximativ 5.000 euro, ca urmare a evoluției pieței.
Și la această nouă procedură – licitație deschisă, 4 producători auto îndeplineau specificațiile tehnice. Un singur distribuitor s-a înscris, iar, în urma analizării ofertei depuse, a fost declarat câștigător.
Astfel, a fost semnat un acord cadru, pentru un minim de 300 și un maxim de 600 de autoturisme marca BMW, seria 3, 4×4, la un preț per unitate de numai 32.000 de euro, fără TVA, având în vedere că prețul de catalog este de peste 38.600 de euro, fără TVA.
Iar în cei 32.000 de euro, intră și dotări specifice muncii de poliție, de aproximativ 4.000 de euro, respectiv, rampă, colantare, baterie suplomentară, precum și un set de anvelope de iarnă.
Având în vedere cele prezentate mai sus, precum și munca, implicarea, determinarea și corectitudinea colegilor mei, afirm cu tărie că speculațiile din spațiul public ale unor reprezentanți ai sindicatului Europol sunt total nefondate și aduse în discuție cu rea-credință, astfel încât să aducă grave prejudicii de imagine instituției noastre și menite să știrbească din încrederea cetățenilor în Poliția Română.
Vă readucem în atenție achiziția a 25.000 de pistoale, calibrul 9 mm, care, de asemenea, a fost aspru criticată în spațiul public, cu acuzații nefondate.
La acel moment, anumite persoane au aruncat cu noroi în instituția noastră, deși instituțional am adus clarificări în spațiul public cu privire la legalitatea procedurii.
Pentru acea achiziție, am pus la dispoziția instituțiilor abilitate toate documentele și am parcurs toate procedurile legale, fie că vorbim de contestații, de plângeri penale și acțiuni în civil. Toate aceste proceduri au dus către o singură concluzie: achiziția a fost una strict legală!
Dorim să arătăm că nici la această achiziție nu există nicio urmă de îndoială cu privire la legalitatea și oportunitatea acesteia.
Cu toate acestea, niciuna dintre persoanele care la vremea respectivă ne-au acuzat, nu au revenit la acuzațiile nefondate, asupra instituției Poliției Române, planând suspiciuni de credibilitate. Toate acestea afectând serviciul în slujba comunității.
Și în acest caz, în ceea ce privește achiziția de BMW-uri, ne punem la dispoziția instituțiilor abilitate, pentru verificarea a ceea ce afirmăm astăzi, respectiv că procedura este legală.
Dar, nu putem să nu ne întrebăm retoric, care sunt costurile pe care instituția Poliției Române le plătește pentru aceste atacuri nefondate.
Putem să prezumăm că interesul este acela de a scădea autoritatea Poliției și implicit a polițistului… iar prin aceasta au de suferit doar cetățenii.
La fiecare achiziție pe care a făcut-o Poliția Română, fie ca vorbim de mașini, de armament, au existat contestatari care au aruncat în spațiul public informații false sau trunchiate, suspiciuni și teorii ale conspirației. De fiecare dată s-a dovedit legalitatea acestor achiziții. Astăzi vorbim despre mașini BMW. Dacă licitația era câștigată de un alt producător, cu certitudine că alții ar fi fost cei nemulțumiți. Cât privește necesitatea acestor achiziții, colegii mei v-au prezentat în cel mai transparent mod posibil justificările tehnice și economice.
Sigur că legalitatea unei achiziții publice trebuie verificată și confirmată de autoritățile cu atribuții în acest sens și nu de cei care au anumite interese. Din aceasta perspectivă, suntem deschiși și convinși că totul este perfect legal și justificat.
Vom continua să fim transparenți, să implementăm planurile de management pentru sporirea performanței în activitățile curente ale polițiștilor și vă asigur că nu ne vom lăsa intimidați de încercările de discreditare, din păcate, din ce in ce mai frecvente, dintr-un singur motiv: siguranța cetățenilor și îndeplinirea misiunilor noastre legale nu sunt facultative pentru Poliția Română!
Aceiași reprezentanți sindicali aduc în mod constant acuze colegilor din cadrul structurilor de suport.
Atenție însă, nici Poliția Română și nicio altă autoritate nu poate exista și nu poate funcționa fără aceste structuri de suport.
Aceste structuri asigură achiziția de tehnică necesară polițiștilor din cadrul structurilor operative, le asigură drepturile salariale, mentenanța sistemelor tehnice, asistența juridică, pregătirea, încadrarea posturilor, implementarea proiectelor, cooperarea polițienească internațională, precum și alte activități menite să ducă la creșterea serviciului polițienesc.
Cu părere de rău, nu înțelegem atitudinea oscilantă a unor reprezentanți sindicali, care în trecut criticau instituția noastră că achiziționăm doar auto standard și solicitau achiziția de autovehicule mai puternice, de producție străină.
De asemenea, vă reamintesc criticile aduse cu ocazia achiziționării de WV Polo din 2015
Aceiași reprezentanți care acum ne critică că nu achiziționăm auto autohtone, ci cumpărăm auto străine.
În fapt, orice autovehicul am fi achiziționat, anumiți reprezentanți sindicali ar fi adus aceleași critici.
Cu regret vă informăm că aceiași reprezentanți sindicali, înainte de a aduce acuzații nefondate în spațiul public, nu au solicitat instituției noastre detalii despre achiziție, preferând doar să speculeze în spațiul public cu privire la această procedură derulată conform legii. Oare membrii respectivului sindicat au fost întrebați cu privire la utilitatea acestei achiziții înainte de a lansa speculații nefondate în public?
Toate aceste acuze din spațiul public, unele dintre ele fără respectarea prevederilor legale duc la ideea că acești reprezentanți sindicali au alte interese decât cele instituționale.
Suntem parteneri onești de dialog, pentru orice reprezentant sindical, dar nu putem accepta ca anumiți reprezentanți sindicali să afecteze sistematic încrederea cetățenilor în Poliția Română; în final, cei care vor avea de suferit sunt tot cetățenii.
Doresc să subliniez că autospeciale nu sunt un lux, sunt o necesitate pentru un serviciu de calitate, în favoarea cetățeanului.
Este regretabil că anumiți sindicaliști prin lansarea în spațiul public a unor acuzații nefondate, încearcă și chiar au reușit, într-o oarecare măsură, să ducă Poliția Română într-o zonă de neîncredere publică, ceea ce este inacceptabil.
În acest context, le reamintesc că au depus un jurământ de credință față de țară și cetățenii României.
Încă o dată vreau să vă asigur de buna credință a noastră, de faptul că procedurile de achiziție publică respectă principiile oportunității, legalității și transparenței, și oricând ne punem la dispoziția instituțiilor abilitate, pentru verificarea a ceea ce afirmăm astăzi”, a mai spus șeful Poliției Române.

Sursa: Poliția Românã