Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, s-a întâlnit miercuri, 20 octombrie, la sediul MApN, cu secretarul apărării al Statelor Unite ale Americii, Lloyd J. Austin III, în cadrul vizitei pe care oficialul american o efectuează în România, transmite MApN.

În debutul întrevederii, ministrul român al apărării a reiterat consistenţa şi soliditatea relaţiilor bilaterale: „Parteneriatul Strategic cu SUA reprezintă pilonul de bază pentru securitatea şi apărarea României,” a declarat ministrul apărării naţionale, care a subliniat că vizita secretarului american al apărării în România a avut loc în anul în care se marchează un deceniu de la adoptarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI, cinci ani de la certificarea capacităţii operaţionale a sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore de la baza militară Deveselu şi 25 de ani de la deschiderea în România a Biroului pentru Cooperare în domeniul Apărării.

În contextul încheierii operaţiilor militare în Afganistan, ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a arătat că „încrederea şi respectul reciproc între militarii noştri s-au dezvoltat şi consolidat în cei 19 ani de acţiuni în comun în Afganistan şi folosesc acest prilej pentru a le mulţumi militarilor americani şi români pentru modul cum şi-au îndeplinit misiunile”. Ministrul român a adus un omagiu celor care şi-au pierdut viaţa în acest teatru de operaţii şi a exprimat recunoştinţă familiilor acestora.

În contextul abordării relaţiei bilaterale la nivelul apărării, cei doi oficiali s-au focalizat asupra implementării liniilor strategice incluse în Foaia de Parcurs privind cooperarea în domeniul apărării 2020-2030. „Implementarea acestor linii strategice şi dezvoltarea domeniilor de cooperare incluse în aceste document este extrem de importantă. Mă refer, în principal, la: aprofundarea cooperării la Marea Neagră în domeniul terestru, maritim şi aerian; continuarea rotaţiei forţelor SUA în regiune în sprijinul descurajării şi apărării pe flancul Estic; modernizarea şi interoperabilitatea forţelor noastre; cooperarea în domeniul securităţii cibernetice, respectiv sprijin în domeniul creşterii rezilienţei,” a declarat ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

În cadrul discuţiilor oficiale, au fost abordate subiecte relevante pentru consolidarea Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări.

Cei doi oficiali au evaluat modalităţile de consolidare a cooperării la Marea Neagră pornind în mod natural de la evoluţiile din mediul regional, cu accent pe situaţia de securitate, dezvoltările din Ucraina şi Georgia, state partenere incluse în turneul regional al secretarului apărării SUA, dar şi din Republica Moldova. În context, ministrul Ciucă a subliniat că Marea Neagră este şi va continua să fie un centru strategic de greutate extrem de important pentru securitatea europeană şi euroatlantică: „Întărirea posturii de descurajare şi apărare, inclusiv prin creşterea prezenţei forţelor armate americane pe teritoriul României, precum şi dezvoltarea capabilităţilor proprii relevante şi interoperabile reprezintă soluţii pentru a contracara asertivitatea Federaţiei Ruse.”

Ministrul Ciucă a salutat primirea de către România a statutului Dependable Undertaking, care facilitează accesul la tehnologia americană de ultimă generaţie, evidenţiind derularea unor proiecte semnificative pentru înzestrarea Armatei României în relaţia cu SUA, în baza alocărilor bugetare relevante de 2% din PIB: sistemul de rachete sol-aer cu bătaie mare (PATRIOT), sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare (HIMARS), avioanele multirol F16, transportoarele blindate Piranha 5 şi sistemul de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă. De asemenea, ministrul român a exprimat apreciere pentru investiţiile semnificative americane de la Bazele Aeriene Mihail Kogalniceanu şi Câmpia Turzii, precum şi Poligoanele Cincu şi Babadag, în valoare de peste 225 milioane de dolari.

Cei doi oficiali au abordat şi temele de actualitate de pe agenda aliată, care vor fi discutate în cadrul reuniunii miniştrilor apărării NATO ce va avea loc, în zilele de 21 şi 22 octombrie, la Bruxelles. Ministrul român a arătat că „Alianţa se pregăteşte pentru Summit-ul NATO de la Madrid, de la finalul lunii iunie 2022, din perspectiva apărării fiind identificate poziţii comune legate de adaptarea Alianţei, prin ceea ce este denumit ca procesul NATO 2030, precum şi referitoare la consolidarea unei posturi de descurajare şi apărare eficiente pentru contracararea ameninţărilor la adresa securităţii aliaţilor, indiferent de originea lor”. În context, Nicolae-Ionel Ciucă a reiterat importanţa pe care România o acordă consolidării coeziunii aliate şi relaţiei transatlantice: „Ne dorim ca Alianţa să rămână puternică şi capabilă să îşi protejeze toţi membrii săi şi să răspundă preocupărilor acestora. De aceea, pentru România, relaţia transatlantică rămâne un pilon important al politicii noastre de apărare.”

La rândul său, secretarul apărării al Statelor Unite ale Americii, Lloyd J. Austin III, a caracterizat relaţia dintre cele două ţări drept una „bazată pe încredere şi respect reciproc şi pe voinţa politică de a ne promova obiectivele comune în domeniul apărării”.

Oficialul american a subliniat angajamentul SUA pentru întărirea legăturilor euro-atlantice şi asigurarea securităţii flancului estic, motiv pentru care a considerat important să viziteze România înainte de Reuniunea Miniştrilor Apărării din statele membre ale NATO.

„România constituie un exemplu important al angajamentului Alianţei în direcţia asumării responsabilităţilor, modernizării în domeniul apărării şi contribuţiei la misiunile NATO din Europa şi din alte zone,” a arătat secretarul american al apărării. De asemenea, a subliniat că ţara noastră „a făcut progrese semnificative în domeniul apărării. A înlocuit echipamente militare învechite şi şi-a concentrat eforturile pe interoperabilitatea în cadrul NATO. În aceeaşi măsură, şi-a întărit instituţiile din domeniul apărării şi infrastructura militară, în paralel cu întărirea apărării cibernetice şi adâncirea cooperării în domeniul informaţiilor”.

Lloyd J. Austin a subliniat importanţa cooperării dintre aliaţii şi partenerii din zona Mării Negre, în vederea descurajării şi apărării împotriva acţiunilor adverse ale Rusiei în această regiune, subliniind, în acest context, că „SUA vor vontinua să furnizeze asistenţă pentru întărirea capacităţilor maritime ale României, Bulgariei, Ucrainei şi Georgiei în sprijinul acestor eforturi”.

Secretarul apărării al SUA a mulţumit ţării noastre pentru sprijinul şi angajamentul de a găzdui, prin rotaţie, un număr semnificativ de militari americani, subliniind „rolul de conducere al României în regiune în asigurarea infrastructurii sale esenţiale împotriva acţiunilor adverse”.