Contraamiralul Mihai Panait, şeful Statului Major al Forţelor Navale, a prezentat în cadrul conferinţei BLACK SEA AND BALKANS SECURITY FORUM 2021, din Bucureşti, principalele provocări ale marinei române din perspectiva dezvoltării sistemelor fără pilot.

Mihai Panait a declarat că Rusia îşi modernizează sistemele în regiune cu tehnologii moderne: „Toate acestea au fost achiziţionate de Flota Mării Negre. Adversarii noştri potenţiali îşi dezvoltă sisteme fără operatori umani, care acţionează în roiuri şi sunt ghidate de inteligenţa artificială.”

Contraamiralul Panait a precizat că aceste drone pot fi lansate de pe nave comerciale, aeronave, şi „ne preocupă dronele lansate de pe navele comerciale”.

Totodată, Panait a declarat că folosirea armelor hipersonice de către Rusia îngreunează pregătirea pentru un atac.

În final, şeful marinei, a sus că „trebuie să achiziţionăm noi nave, sisteme de atac, dispozitive fără personal uman, dar şi să sporim capabilităţile maritime şi de scufundare.”

România are două programe de achiziţie, unul pentru patru corvete noi, de peste un miliard de euro, şi altul pentru şaăte sisteme aeriene fără pilot, în configurare terestră şi navală, de 300 milioane de euro.

Foto: Mediafax