Mircea Geoană, Secretarul general adjunct al NATO, dă asigurări că Republica Moldova nu este o ţintă militară pentru Rusia și că nu există indicii în acest sens.

Întrebat în cadrul unui interviu pentru Digi24.ro dacă Republica Moldova este o țintă pentru Valdimir Putin, Mircea Geoană a răspuns: „Militar – nu! Nu avem indicii cu privire la planuri de acțiune militară împotriva R. Moldova. Urmărim ce se întâmplă în Transnistria, acolo sunt forțe rusești. Ne uităm cu multă atenție și cu același simț de parteneriat și responsabilitate și către Georgia, care este într-o situație comparabilă cu Osetia, cu Abhazia, dar astăzi nu avem indicii cu privire la planificarea unor atacuri militare. Asta nu înseamnă că nu se află sub o presiune imensă. Refugiaţii pe de-o parte, preţuri mari la energie, manipulări”.

Potrivit lui Geoană, Putin a făcut o greşeală de calcul strategic masivă, reuşind să facă ceva ce nimeni nu ar fi anticipat. Acesta subliniat faptul că Putin a trezit o adevărată conşţiinţă naţională în Ucraina, la fel și în Georgia, dar și Republica Moldova.

Totodată, secretarul general adjunct al NATO a ținut să menționeze, în context, că „conducerea Republicii Moldova are nevoie de sprijinul nostru. Al României, al Europei, al NATO. Aceste ţări, ţări neutre, au vrut să găsească un echilibru, dar astăzi, efectul acestei acţiuni absolut incceptabilă a preşedintelui Putin a făcut să fie contrar. Toate ţările vor fugi şi mai tare către Occident”.

Sursa foto: NATO